2022. március 2., 13:31

Újabb csallóközi települések a veszélyeztetett falvak között

A kormány mai ülésén 1395 településre bővítette azt a jegyzéket, amely a mezőgazdasági termeléssel összefüggő nitrátszennyezéstől sújtott helységeket foglalja magába.

Nitrátmenteset
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Legutóbb 2017-bern aktualizálták ezt a listát, akkor 1344 település szerepelt benne.

A mostani jegyzékből kiiktattak ugyan 121 helységet, viszont így is 172 községgel bővült a veszélyeztetett települések száma, közülük 15 a Csallóközben, illetve a közelségében található. Új település a listán Cseklész, Zonctorony, Bodak, Doborgaz, Bős, Felbár, Úszor, Keszölcés, Csiliznyárad, Csilizpatas, Nagyszarva, Somorja, Szap, Vajka és Várkony.

Mivel a Csallóköz vízkészlete különös fontosságú, ezért az itt található településeket besorolták a fokozottan veszélyeztetett helységek közé. Az ott található felszíni vizeket meg kell védeni a szerves szennyeződéstől és a nitráttartalmú vegyületek felhalmozódásától. Fokozottan ügyelnek majd a műtrágya raktározására és alkalmazására is.

A nitrátok koncentrációjának mengedett felső határa 50 mg/liter. Ahol ennél magasabb értékeket mérnek, azok a térségek a veszélyeztetett kategóriába kerülnek.

A vízügyi törvény értelmében négy évenként kötelező a vizek állapotának értékelése és új besorolás készítése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.