2024. január 14., 15:49

Truban szerint a tüntetések fontosak az elnökválasztás szempontjából, Raši szerint ez pusztán politika

A szlovákiai városokban zajló tüntetések hozzájárulnak a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetésének késleltetéséhez és a téma átviteléhez az elnökválasztási kampányba. 

Tüntetések és Korcok
Richard Raši - Michal Truban
Fotó: TASR/ma7

Michal Truban parlamenti képviselő, a PS elnökhelyettese a Markíza TV Testre szabva című vitaműsorában kifejtette, hogy az országban zajló tüntetések valódi gyakorlati jelentősége abban van, hogy ezzel is elodázzák a Speciális Ügyészség felszámolását és az államfőválasztás kampánytémájává is megteszik.

Richard Raši (Hlas-SD) beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs miniszter szerint Truban kijelentése azt bizonyítja, hogy a tüntetések valójában politikai jellegűek.

Elfogadja az emberek tiltakozási jogát, de nem gondolja, hogy a büntető törvénykönyv módosításával való egyet nem értés és a jogállamiság védelme lenne a valódi oka annak, hogy az ellenzék a terekre hívja az embereket.

Truban erre azt válaszolta, hogy az emberek saját akaratukból mennek a tüntetésekre, itt megtudhatják, miért nem ért egyet az ellenzék a speciális ügyészséget és a büntetési tételeket érintő tervezett változtatásokkal.

Egy olyan téma elnyújtásának, amelyről Robert Fico azt hitte, hogy gyorsan megoldódik, valódi gyakorlati jelentősége is van, mert az elnökválasztási kampányban is téma lesz"

- mondta. Nem lát problémát abban, hogy a tüntetéseken Ivan Korčok elnökjelöltet támogatják.

Ez spontán megnyilvánulás az emberek részéről, nem szervezett"

- jegyezte meg.

Raši ezzel szemben úgy látja, hogy Korčok jelenléte és az iránta tanúsított figyelem azt bizonyítja, hogy a volt külügyminiszter a jelenlegi ellenzék szövetségese lenne az államfői poszton.

A parlament alelnöke, Andrej Danko balesetének nagy figyelemmel kísért ügyével kapcsolatban Raši hangsúlyozta, hogy megvárják a vizsgálat befejezését a Hlas-SD-ben. Szerinte Dankónak be kellene mutatnia az alkoholszondás vizsgálat eredményét is.

Ez minden kétséget eloszlatna"

- jelentette ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.