2022. augusztus 4., 09:46

Továbbra sincs megegyezés az ombudsmanjelöltről

Továbbra sincs közös jelöltje a kormánypártoknak az emberi jogi biztos posztjára. Nincs politikai egyezség - jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR
Fontosnak tartom, hogy a kormánypártok megegyezzenek egy jó jelöltben, aki szakmai szempontból is garanciát jelent majd az emberi jogok védelmére, Szlovákia valamennyi polgára számára

– folytatta Remišová azzal, hogy minél hamarabb megegyezésre kellene jutni.

Ugyanakkor hozzátette, jobb,

ha egyelőre nincs politikai egyezség, mintha egy olyan jelöltet választanának meg, mint a jelenlegi főügyész, Maroš Žilinka, akinek tevékenységét több szempontból csalódásnak tartja.

Az ombudsman posztja hónapok óta betöltetlen, Mária Patakyová megbízatása március 29-én ért véget. Az emberi jogi biztos irodájában 381 beadvány halmozódott fel, csak júliusban újabb 100 érkezett.

A parlament február óta halasztgatja az ombudsman megválasztását.

Az OĽANO július végén erősítette meg a TASR-nek, hogy kész előterjeszteni a koalíciós partnereknek a jelöltjeit és egyeztetni róluk. Az SaS időközben bejelentette, hogy kilép a kormányból, az ombudsman posztjával kapcsolatban a TASR-nek azt mondta, több szakemberrel is tárgyal.

A Za ľudí továbbra is közös koalíciós jelöltet szorgalmaz, a Sme rodina nem nyilatkozott.

Augusztus 26-ig lehet jelölteket állítani a posztra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.