2022. október 6., 11:36

További 20 napig biztosan lesz még ellenőrzés az osztrák-szlovák határon

Ausztria további 20 napig, október 28-ig hosszabbítja meg az osztrák-szlovák határon az ellenőrzéseket - jelentette be Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter. Csehország ugyanilyen intézkedést jelentett be ma.

osztrák-szlovák határellenőrzés
Fotó: TASR

Csehország a megnövekedett illegális bevándorlást hozta fel az ellenőrzések okaként. Az osztrák tisztviselők ezért attól tartanak, hogy az embercsempészek a cseh útvonal helyett Ausztria felé terelődnének.

Az osztrák belügyminisztérium közben azt is bejelentette, hogy az ellenőrzések időtartamának meghosszabbítását Prágával egyeztetve vezették be. A meghosszabbítás „szükséges a csempészek piszkos üzletének fenntartható és következetes megzavarásához” - mondta Karner.

Csehország és Ausztria múlt héten csütörtökön vezetett be ideiglenes ellenőrzést a Szlovákiával közös schengeni belső határokon. A szigorítás eredetileg tíz napig tartott volna, most azonban legalább október 28-ig meg lesz hosszabbítva.

Ausztria a bevezetés óta nyolc, Szlovákia felől érkező csempészt vett őrizetbe - jelentette az osztrák belügyminisztérium. Az osztrákok hasonló indíttatásból már évek óta ellenőrzik a magyar és a szlovén határt - emlékeztetett az APA hírügynökség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.