2021. március 22., 19:28

Tovább tárgyalnak, hogy mi legyen a kormánnyal

Az OĽANO tudomásul veszi Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter lemondását és a Za ľudí állásfoglalását. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a napokban tárgyalni hívja Richard Sulíkot a kormány átalakításának további menetéről – tájékoztatott Matúš Bystriansky, az OĽANO szóvivője.

Fotó: Tasr

Az OĽANO a nyilatkozatok alapján megállapítja, hogy a Za ľudí is hajlandó a tárgyalások folytatására. „A találkozók időpontját azután ismertetjük, hogy erről egyeztettünk Richard Sulíkkal és Veronika Remišovával, a Za ľudí elnökével” - tette hozzá Bystriansky.

Sulík azután mondott le, hogy Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök vasárnap bejelentette, hajlandó távozni posztjáról és a kormány tagjaként dolgozni. Ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Sulík távozzon a kormányból, Mária Kolíková és Juraj Šeliga (mindkettő Za ľudí) mondjon le, és távozzon Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. Az OĽANO azt akarja, az SaS adjon vissza egy miniszteri posztot, amelyet a választás után adott át a pártnak. A Za ľudí kiáll Mária Kolíková igazságügyi miniszter és Juraj Šeliga, a parlament alelnöke mellett.

A Matovič-kormányban hosszabb ideje feszültség van, a válság a Szputynik V. vakcina vásárlása után éleződött ki. Marek Krajčí (OĽANO) és Milan Krajniak (Sme rodina) már távozott a kabinetből. A koalíció összes tagja szeretné fenntartani a kormány jelenlegi összetételét, és elutasítja az előrehozott választást. Az SaS és a Za ľudí kormányátalakítást akar és a miniszterelnök távozását követeli.

Megosztás
Címkék