2023. december 29., 11:29

Tomáš Taraba leállította a magánterületek felvásárlását a nemzeti parkokban

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) leállította a nemzeti parkokban levő magánterületek megvásárlását. 

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba
Fotó: TASR

A Környezetvédelmi Minisztérium csak azokat a telkeket vásárolja fel, amelyekre az előző vezetés szerződést kötött. Ezek értéke körülbelül kétmillió euró. A minisztérium így elkerüli a szerződéstől való elállás miatti bírság megfizetését. Taraba szerint a többi vásárlás értelmetlen és gazdaságtalan az állam számára.

Az államnak nem kell földet birtokolni az ötödik fokozatú védelem alá besorolt területeken. A törvény azt írja elő, hogy ott semmit nem lehet csinálni, és teljesen mindegy, hogy a tulajdonos vállalkozó-e vagy sem"

– mondta.

Taraba bírálta az egész földvásárlási folyamatot. A minisztérium 68 millió eurót különített el a vásárlásra, mely azonban Taraba szerint akár 500 millióra is felmehetett volna.

Ebben a formában, ahogy eltervezték, hihetetlen ingatlanbiznisz volt. Fityinhógekért vettek földet, aztán azt hitték, hogy az állam megveszi. Ráadásul olyan felvásárlásba kezdünk bele, amelyről már most tudjuk, hogy nincs pénzünk rá, azaz elkezdünk valamit, amiről tudjuk, hogy nem fogjuk tudni befejezni"

– tette hozzá.

A fennmaradó 65 millió eurót, amely a felújítási tervből érkezne, kelet-szlovákiai turizmusfejlesztési projektek támogatására szeretné fordítani.

A Környezetvédelmi Minisztérium idén kezdte felvásárolni a nemzeti parkokban levő magánterületeket. Szándékuk szerint idén 12 ezer hektárt kellett volna felvásárolni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.