2023. augusztus 4., 12:21

Több százmilliótól eshet el Szlovákia, ha továbbra is ilyen lassan merítik az uniós forrásokat

Szlovákia lassan hívja le az uniós támogatásokat, a szakértői kormány pedig nem állt elő olyan megoldással, amely meggátolná, hogy vissza kelljen adnunk a pénzt. Az előző kormány után körülbelül 3,7 milliárd euró maradt a kihasználatlan uniós forrásokból. Biztos, hogy Szlovákia több százmillió eurótól esik el. Ezt pénteken jelentette ki Richard Raši, a Hlas-SD alelnöke a sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR

Az uniós támogatások merítése Raši szerint változtatást igényel. Úgy kell megváltoztatni a közbeszerzésről szóló törvényt, hogy a minisztériumoknak és az állami hivatalnokoknak is be kelljen tartaniuk a határidőket, különben szankciók lépnének érvénybe.

Szlovákia egy az azon kevés EU-s tagállam közül, amely egyes műveleti programok esetében minden kiadást 100 százalékosan ellenőriz. Ez hatalmas terhet ró az adminisztratív munkaerőre, amely hiányzik az államnak, de a kedvezményezetteket is terheli, azaz a megyéket, városokat, községeket, vállalkozókat és másokat is”

– közölte azt is hozzátéve, hogy Szlovákia és az EU viszonyán belül is ki kell terjeszteni a kimutatások egyszerűsített formáit. Ezáltal csökkenne a Szlovákiát érintő ellenőrzések és auditok száma.

Raši a régiók tanácsadó központjaival kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg. Ezeket szerinte az uniós forrásokkal foglalkozó minisztériumok külső munkahelyeivé kellene alakítani. Így pénzt lehetne megtakarítani, a szakemberek a saját régióikban dolgozhatnának, és nem kellene heti szinten Pozsonyba utazniuk.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.