2024. április 14., 11:18

Több mint száz programponttal indul kedden a parlament soron következő ülésszaka

Több mint kéthónapos szünet után kedden (április 16-án) délután megkezdődik a szlovák parlament következő rendes ülésszaka. A képviselőkre több mint 100 programpont megtárgyalása vár, többek közt a medvék kilövésével foglalkozó alkotmánytörvényé is. A soros ülésre halasztották továbbá a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) menesztésére vonatkozó indítványt is. Számos további pontot az előző rendes ülésről sorolták át erre az ülésre.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A medvék kilövéséről szóló törvény tervezetét már korábban, a rendkívüli ülésen meg kellett volna tárgyalni, de végül ezt a programpontot törölték a rendkívüli ülés napirendjéről, mivel Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) azt mondta, szeretne előbb megegyezni az ellenzék egy részével a törvény szövegében.

A törvénynek kivételeket kell megállapítania azokra az esetekre, amikor a barnamedve védelmét alá kell vetni egy magasabb általános társadalmi érdeknek, nevezetesen az emberi élet és egészség védelmének.

A kormány azt szeretné, ha a parlament rövidített jogalkotási eljárásban tárgyalná a törvényt. Napirenden van a környezeti hatásvizsgálatról szóló törvény módosítása is, szintén a környezetvédelmi tárca műhelyéből. A javaslat célja a hatásvizsgálattal kapcsolatos folyamatok egyszerűsítése.

A képviselők több gazdasági törvénnyel is foglalkozni fognak az ülésen. Május végéig az önkormányzatoknak meg kell kapniuk a 2024-es társasági adó teljes összegét.

Az eddig biztosított havi törlesztőrészletek levonása után az önkormányzatok csaknem 158 millió eurót, a megyék pedig kevesebb mint 68 millió eurót kaphatnak,

következik abból a törvényjavaslatból, amelyet a parlamentben gyorsított eljárásban kellene megtárgyalnia.

Gyorsított eljárásban tárgyalják a képviselők a stratégiai beruházásokhoz és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiépítéséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló törvénytervezetet is. Fel kell gyorsítani az állam által stratégiai beruházásnak kijelölt projektek, köztük a TEN-T-be tartozó projektek előkészítését is.

A változtatások érinteni fogják például a kisajátítási eljárásokat, az engedélyezési eljárásokat és a stratégiailag fontos projektek közbeszerzéseit.

A jogalkotók foglalkozni fognak továbbá a közbeszerzési törvény kormány által javasolt módosításával is. A jogszabály javaslatot tesz a közbeszerzési részösszeg és a kis értékű szerződések szabályainak egységesítésére. Ezzel egyidejűleg a szublimit megbízások küszöbét a jelenlegi 10 000 euróról 50 000 euróra kívánják emelni.

A képviselői javaslatok közül tárgyalnia kellene a parlamentnek például a második olvasatban lévő Művészeti Alapról szóló törvény módosításáról is.

A Smer-SD és a Hlas-SD képviselői a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosításával azt javasolják, hogy a várandós, illetve a három éven aluli gyermekeket nevelő hallgatók támogatást kaphassanak.

Az SNS pedig azt szeretné, ha az általánosan előnyös szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezetekről szóló törvény módosításával az évi 5000 euró feletti külföldi támogatásban részesülő szervezeteket ezentúl „külföldi támogatású szervezeteknek” neveznék.

A programban több ellenzéki javaslat is szerepel. A PS például a diszkriminációellenes törvény módosítását terjesztette elő, a módosítás a nők és férfiak közötti bérszakadék problémáját érinti. Az SaS a terhesség mesterséges – műtéti vagy gyógyászati – megszakításának két lehetőségét törvényben rögzítené. A KDH pedig azt javasolja, hogy bővítsék ki azoknak a körét, akik ellenőrizhetik az egészségügyi dolgozók nyilvántartásba vételét. A Slovensko, Za ľudí és a KÚ frakció képviselői az iskolai ombudsman intézményének létrehozását javasolják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.