2023. szeptember 17., 13:50

Több mint 37 ezer szlovák állampolgár állandó lakóhelye egy vityilló

A 2021-es népszámlálás adatai szerint több mint 37 ezer szlovák állampolgár állandó lakóhelye egy vityilló.

Ilyen helyen is lakhatnak
Illusztráció
Fotó: Facebook

A népszámlálás során kétféle lakóhely lehetősége közül lehetett választani: állandó lakóhely és jelenlegi lakóhely. A hagyományos lakóhelyek mellett vannak úgynevezett nem hagyományos lakóhelyek is.

Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás szóvivője elmondta, hogy az utóbbiak lehetnek nem kolaudált családi házak, hétvégi házak, vityillók, mobilis objektumok és egyéb nem meghatározott típusú lakhelyek.

Az összesítetett adatok szerint 14 710 nemhagyományos lakóhelyet számoltak meg. 13 709 lakóhelyen a bevallás szerint közel 95 ezer személy élt. A leggyakoribb nemhagyományos típus a vityilló volt, ezek 36,4 százalékot képviselnek. Itt összesen 37 276 személy élt.

A vityillók elsősorban Kelet-Szlovákiában találhatók. A legtöbb az Eperjesi kerületben (2325) és a Kassai kerületben (2259) van. A Besztercebányai kerületben, amely a harmadik e tekintetben 418 vityillót számoltak össze.

Ezekre a lakóhelytípusokra az alacsony komfort jellemző. Többnyire  nincs bennük fürdési lehetőség, 88 százalékukban még angol WC sincs. 73 százalékuk nincs rákötve a vízvezeték-hálózatra. A legtöbb vityillóban (85,4 %) a fűtést egyéni módon: kemencével, kályhával vagy kandallóval oldják meg. Csak 3,3 százalékban nem volt semmilyen fűtés.

Az itt élők nemzetiségi megoszlása szerint a szlovákok (60,9 %) dominálnak, őket a romák (25,1 %) követik.

Az adatokból kitetszik, hogy ilyen körülmények között 30,1 százalékban egyedül élnek, a teljes családokat alkotók aránya 26,9 százalék.

A vityillókban főleg gyermekek élnek, a 20 évnél idősebbek körében a férfiak vannak többségben, a 65 évnél idősebbeknél a nők dominálnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.