2024. január 6., 10:00

Több helyen árvízvédelmi riasztás van érvényben

Szombaton több helyen továbbra is érvényben marad az árvízvédelmi figyelmeztetés.

Kiönthetnek
A Morva folyó
Fotó: TASR

A másodfokú figyelmeztetés a Tőketerebesi, a Nagymihályi, a Stubnyafürdői és a Szenicei járásra érvényes. Az elsőfokú friasztás a Breznóbányai, a Besztercebányai, a Zsolnai, a Rózsahegyi, a Turócszentmártoni, a Privigyei, a Báni, a Szakolcai és a Malackai járásban van érvényben.

A figyelmeztetések ideiglenesen vasárnapig (január 7.), egyesek akár a munkahét kezdetéig érvényesek. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat a honlapján.

Az időjárási és a vízügyi helyzet alapján az SHMÚ több patak vízszintjének emelkedésére számít.

A vízgyűjtő területek telítettsége miatt a fent említett helyeken, a korábbi csapadék és a szombatra előre jelzett csapadék miatt a meteorológusok a helyi patakok vízszintjének tartós és újbóli emelkedésére számítanak.

Az SHMÚ szerint a Garam és mellékfolyóinak vízszintje az első árvízi aktivitási fokozat szintjére emelkedik. Ennek oka többek között a hóolvadás az Alacsony-Tátrában és a Gömöri–Szepesi-Érchegységben.

A Szenicei járás tájékoztatása szerint a Nové Mlýny (Neumühl) vízerőműből történő vízkibocsátás, a Morva folyó vízgyűjtőjének magas telítettsége, a szombatra előre jelzett esőzések és csapadék miatt a folyó szintje várhatóan emelkedni fog, meghaladva a második árvízi aktivitási szintet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.