2021. október 21., 19:19

Tizenegy évet kapott a kémelhárítás volt igazgatója

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) csütörtökön bűnösnek mondta ki a korrupcióval vádolt Peter G.-t, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárítása volt igazgatóját, valamint Ladislav V. volt pozsonyi rendőrt. Előbbit 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett 50 000 euró pénzbüntetést kell fizetnie, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. A bíróság két év pártfogó felügyeletet is elrendelt.

jogi tanácsadás
Fotó: Archívum

Ladislav V. volt rendőrre tíz év letöltendő börtönbüntetést és 40 000 euró pénzbüntetést rótt ki a bíróság, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. Lefoglalják az autóját is.

Közvetlenül saját maguknak és egy másoknak kértek nagy tételben kenőpénzt, melyet el is fogadtak"

- közölte Ružena Sabová bírónő.

Peter G. és Ladislav V. a vád szerint megpróbálták elérni a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala által elrendelt egyik ideiglenes intézkedés visszavonását. Utóbbi a Bopal társaság vagyonának lefoglalására vonatkozott. Az elítéltek az intézkedés visszavonásáért cserébe 400 000 euró kenőpénzt kértek a társaság vezetőjétől, Dušan Bočkaytól. A pénzt többen osztották volna szét egymás között. Mivel az intézkedést végül mégsem törölték, végül csak a 200 000 euró összegű előleg került kifizetésre.

A tárgyaláson mindketten azt vallották, hogy ártatlanok. Az ügyész 11 év letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a vádlottakra.

Peter G.-t és Ladislav V.-t 2020 decemberében tartóztatták le. A Júdás akció keretében nyolc személy ellen indult eljárás. A gyanúsítottak között voltak Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány és Boris Beňa, az SIS volt igazgatóhelyettese, az SIS további tagjai, valamint más magas rangú rendőrtisztek és a pénzügyi igazgatóság tagjai is. Beňa vádalkut kötött, három év feltételest kapott.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.