2023. április 20., 12:18
Frissítve: 2023. ápr. 20. 13:52

Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány megkérdőjelezi Slobodník szavahihetőségét

Bernard Slobodník egy hazudozó, és semmire sem emlékszik pontosan – jelentette ki csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) pénzügyőrségének korábbi vezetőjéről Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS). Gašpar szerint Slobodník sokáig olyan gyógyszereket szedett, amelyek befolyásolták emlékezőképességét. Slobodník együttműködik a hatóságokkal és több korrupciós ügyben tanúskodik, ilyen Štefan Ž. vállalkozó ügyének csütörtökön folytatódó tárgyalása is.

Štefan Žiga a Speciális Büntetőbíróságon
Fotó: TASR

A bírósági meghallgatáson Gašpar elmondta, rendőrfőkapitányként ő volt Slobodník főnöke.

Iveta Radičová kormányának 2012-es bukását követően jelentkezett, hogy visszatérne a rendőrségre. Rögtön a kormány bukását követően megkeresett, hogy visszajöhet-e”

– mondta Gašpar. Hozzátette, Slobodník nem kaphatott magasabb szintű biztonsági tanúsítványt, mert ŠtB-s volt.

Gašpar állítása szerint Slobodník több bűncselekményt követett el Ľudovítom M.-mel, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt vezetőjével és a már elhunyt František Böhmmel. „Erről a tevékenységéről csak az úgynevezett Tisztítótűz (Očistec) akció aktáiból szereztem tudomást, az ügyben ellenem is eljárást indítottak, majd vádat emeltek” – jegyezte meg Gašpar. Szerinte Slobodníkot felkészítették arra, hogy egyes ügyekben megfelelő vallomást tegyen. Gašpar szerint politikai hátterű ügyekről van szó, és szerinte állítását hangfelvételek is igazolják.

Gašpar úgy véli, ezért cserébe a bűnüldöző szervek nem indítanak eljárás Slobodník egyes ügyeiben, és a már folyamatban levő ügyeit „atomizálják”.

A volt rendőrfőkapitány azt is leszögezte a bíróságon, hogy sosem adott egyetlen beosztottjának sem törvénysértő utasítását, parancsot, és más módon sem kért egyiküktől sem törvényekbe ütköző dolgokat.

Sergej Romža, Štefan Ž. ügyvédje szerint Gašpar vallomásából két alapvető következtetést lehet levonni.

„A tanú úgy jellemezte Slobodníkot, mint aki hazudik és súlyos memóriazavarai vannak, emellett függőséget okozó szereket szed. A vallomásából az is kitűnik, hogy sem ő, sem más vezető beosztású személy nem avatkozott be a védencemmel kapcsolatos eljárásokba” – mondta az ügyvéd.

Matúš Harkabus, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze ebben az ügyben nem tartja kulcsfontosságúnak Gašpar vallomását.

Semmi olyan nem hangzott el, ami megkérdőjelezné a vádat”

– jelentette ki újságíróknak.

A bíróság szeptember 8-ra napolta el a tárgyalás folytatását. A terv szerint akkor videokonferenciás kihallgatáson mondja el vallomását Marián K. volt rendőr, aki jelenleg Bosznia-Hercegovinában tartózkodik.

Štefan Ž.-t vesztegetéssel gyanúsítják, a vád szerint 2016 és 2020 között többször lefizette Slobodníkot, elsősorban a Hengerek-ügy (Valčeky) kapcsán. A vád szerint összesen legalább 85 ezer eurót adott át Slobodníknak, cserébe ezért egyes ügyekben nem indítottak eljárást a hatóságok, illetve Štefan Ž. információkat kapott egyes folyamatban levő ügyekről. A vádlott rokoni kapcsolatban áll Peter Žiga volt gazdasági miniszterrel, jelenlegi parlamenti képviselővel, aki visszautasítja az ellene felhozott vádakat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.