2024. március 3., 14:12

Tibor Gašpar nem zárja ki, hogy a Btk. újabb módosításával válaszolnak majd

Tibor Gašpar (Smer-SD) parlamenti képviselő nem zárja ki, hogy a koalíció az Alkotmánybíróság döntésére a Btk. újabb módosításával reagál. Ezt a TA3 A politkában című vasárnapi műsorában jelentette ki.

Kétféle álláspont
Tibor Gašpar-Samuel Migaľ-Zuzana Števulová-Branislav Gröhling
Fotó: TASR/ma7

Samuel Migaľ (Hlas-SD) képviselő szerint a koalíció vagy a koalíciós tanács feladata egy ilyen módosítás előkészítése.

Zuzana Števulová (PS) képviselőnő szerint senki nem veszi el a kormánytól a törvények benyújtásának jogát, de azoknak a rendes törvényhozási eljáráson kell végigmenniük.

Hogyan valósítsa meg a kormány a büntetőpolitikát, ha nem úgy, hogy törvényeket nyújt be, és az Alkotmánybíróság felfüggeszti azokat?"

- jelentette ki Gašpar.

Bejelentett néhány változást, de konkrétumokat nem mondott. Nem tudni, hogy a módosításokat mikor és milyen formában terjesztik elő, és azt sem, hogy rendes vagy rövidített jogalkotási eljárásról van-e szó.

Az is nyitott kérdés, hogy erre csak az Alkotmánybíróság végleges véleményének megadása után kerül-e sor.

Gašpar tiszteletben tartja a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos legutóbbi döntését, de azt politikai, nem egyértelmű és érthetetlen döntésnek tartja. Reméli, hogy a bíróság ítélete nem évekkel később fog megszületni.

Migaľ úgy véli, a koalíció vagy a koalíciós tanács feladata eldönteni, hogy elkészül-e és mikor készül egy ilyen törvénymódosítás. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy a módosítást már korábban benyújtják-e, vagy megvárják a bíróság ítéletét.

A  Hlas és a Smer visszautasítja, hogy az Alkotmánybíróság döntése valamiféle vitát jelentene. Ezzel az ellenzéknek is válaszoltak, amely szerint ez a demokrácia, az alkotmányosság, az igazságosság és az emberi jogok győzelme.

Števulová szerint senki sem veszi el a kormánytól a törvények benyújtásának és módosításának jogát, de ennek a megfelelő jogalkotási eljáráson kell keresztülmennie. Hangsúlyozta, hogy minőségi büntetőjogi jogalkotásra van szükség. Az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a bíróság jól tudja, mit csinál, és tudja, hogyan kell reagálni, ha valaki megpróbálja meghiúsítani alapvető szerepét. Elítélte a koalíciónak a hitelességének aláásására tett kísérleteit.

Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő visszautasítja az ellenzék "összeesküvésről" szóló állításait a koalícióval szemben. Szerinte a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága csak a "legnagyobb kárt" akarta megakadályozni.

Akadályozásnak tartja, hogy a törvénymódosítást nem hozták nyilvánosságra a Törvénygyűjteményben. Ez nem akadályozza az ellenzéket abban, hogy érvényesítse akaratát, de ezt helyesen és a szabályok betartásával kellene tennie.

A koalíció és az ellenzék nem ért egyet Szlovákia és Oroszország diplomáciai vezetőinek, Juraj Blanárnak (Smer-SD) és Szergej Lavrovnak a közelmúltban lezajlott találkozójával kapcsolatban sem. Števulová különösen felháborodott ezen a találkozón, cinikusnak és szégyenletesnek nevezte azt. Gröhling szintén nem érti a találkozót, és ellenséges gesztusnak tartja a NATO- és EU-partnerekkel szemben. Mindketten úgy vélik azonban, hogy Szlovákia továbbra is megbízható partner számukra.

Gašpar megismételte, hogy a Smer a béke előmozdítása mellett van, és Blanárnak ezt kellett volna közölnie a találkozón. A katonai műveletek mielőbbi leállítása és a béketárgyalások megkezdése mellett van. Migaľ szerint is a harcok nem hoznak semmit, a diplomáciát és a tárgyalásokat kellene folytatni. Emlékeztetett az amerikai és a szlovák védelmi miniszter közelmúltbeli találkozójára is.

A beszélgetőpartnerek nem kerülték el az európai parlamenti választásokon induló jelöltek témáját sem. Gašpar szerint a Smer véglegesíti a jelöltlistát, és egy héten belül be is mutathatja azt. Migaľ szerint a Hlas "csiszolja és finomhangolja" azt. Konkrétumokat azonban egyik párt sem árult el.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.