2021. július 19., 17:35

Tetőzik a Duna Pozsonynál, a vízszint eléri a 725 centimétert

A vártnál alacsonyabban, 770 cm helyett körülbelül 735 centiméteren tetőzik a Duna Pozsonynál - írta meg a TASR hírügynökség. 

19072021_dunaj_vysoky_5796898
Fotó: TASR/AP

Délután 3 órakor a folyó vízállása Dévénynél 681 centiméter volt, a főváros központjában pedig 725 centiméter. Dévényújfalunál tovább emelkedik a vízszint, lassan eléri az 546 centimétert.

„A Duna szlovákiai szakaszának felső részén hétfő estére várjuk a tetőzést. A dévényi állomáson 17 órakor körülbelül 685 centiméteres vízállásra számítunk. Pozsonyban egy órával később várható a tetőzés, 735 centiméterig emelkedhet a vízszint" - közölte közösségi hálón az SHMÚ. A folyó középső szakaszán az esti órákban, az alsó szakaszon kedden (július 20.) nap közben várható a tetőzés.

A Duna vízszintje az Ausztriában és Németországban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt emelkedik. Pozsonyban jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje miatt a fővárosban több területet elöntött a víz. Víz alatt van a dévényi rakpart, a Morva melletti kerékpárút és a Vízügyi Múzeum melletti út. A Pribina utca melletti töltés egy részét és a Pozsony-ligetfalui töltés melletti zöldterületeket is elöntötte a víz. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint az emberekre, az épületekre nem jelent veszélyt az áradás. A tárca szakemberei közölték, hogy a 2013-as árvíz nem fog megismétlődni, a helyzet jelenleg a normális határokon belül van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.