2024. február 19., 17:40

Taraba szakértői párbeszédet indított arról, hogyan lehetne megszabadítani Szlovákiát a hulladéktól

Tomáš Taraba, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese és környezetvédelmi minisztere a kassai Műszaki Egyetemen vezető tudósokkal és szakértőkkel tárgyalt a legmodernebb technológiák alkalmazásának lehetőségeiről a környezetet szennyező és az emberi egészséget veszélyeztető hulladékok ártalmatlanítása és hasznosítása terén.

A szakemberek szívesen közreműködnek
Peter Mésároš - Tomáš Taraba
Fotó: TASR/ma7

Taraba szerint a minisztérium korábbi vezetése megengedte, hogy a megfelelő képzettséggel nem rendelkező aktivisták kiszorítsák a tudósokat a kulcsfontosságú döntésekből, és a szakmai párbeszédet a nem kormányzati szervezetek napirendje váltotta fel.

Elődeim hozzá nem értésének köszönhetően Szlovákiában nincs meg az alapvető biztonsági infrastruktúra a hulladékok ártalmatlanítására vagy hasznosítására. Budajékat nem érdekelte, hogy találkozzanak és meghallgassák a szakértőket. Mi azonban felelős kormány vagyunk, amely a hulladékgazdálkodás terén is fontos döntések előtt áll, és a valódi környezetvédelemmel fog foglalkozni"

- hangsúlyozta Taraba.

Kelet-Szlovákiában számos környezeti terhelés van, amelyek közül a legjelentősebb a Chemko Strážske. A talajszennyezés itt egészen Nagymihályig terjed.

Számomra elfogadhatatlan, hogy ezen a helyen egy újszülött csecsemő már az anyatejjel is a PCB-anyagok két-háromszoros dózisát kapja. Ezt nem szeretném tétlenül nézni, mert az egészségről, a környezetről és a kelet-szlovákiai életszínvonalról is szó van"

- magyarázta Taraba.

A környezetvédelmi tárca vezetője ezzel kapcsolatban a kassai Műszaki Egyetemhez fordult szakértői dokumentumokért és műszaki megoldásokért, amelyeknek környezetvédelmi és gazdasági szempontból is fenntarthatónak kell lenniük.

Peter Mésároš, a Kassai Műszaki Egyetem rektora arról tájékoztatott, hogy a tudományos közösség ebben az összefüggésben megoldásokat kínálhat a hulladék ártalmatlanításának és hasznosításának kérdéseiben.

A kérdés több ágazat bevonásával történő megközelítést igényel, amelyben nemcsak szakértői adatokkal vagy elemzésekkel, hanem konkrét tevékenységekkel és műszaki megoldásokkal is részt vehetünk"

- tette hozzá Mésároš.

A Kassai Műszaki Egyetem szakértői felvázolták a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok eltávolításának lehetőségeit is, különösen a zempléni régióban. Ezek azok a szennyező anyagok, amelyek a környezetben, például a talajban és az üledékekben találhatók, és amelyeket különböző módon lehet eltávolítani. Ezek közé tartozik a szennyezett anyagok ártalmatlanítása hulladéklerakó üzemekben, a fitoremediáció - a szennyezett környezet növényekkel történő megtisztítása - vagy a klórral végzett halogénmentesítés.

Fontos, hogy az illetékes állami intézményeket vagy kutatási szervezeteket bevonják ezekbe a folyamatokba, és ezzel egyidejűleg biztosítsák fenntartható finanszírozásukat. A környezetvédelmi minisztérium vezetője hozzátette, hogy ezekre a tevékenységekre forrásokat különített el. E célból egy szakértői munkacsoportot hoznak létre, amelyben a Kassai Műszaki Egyetem tudósai és szakértői is képviseltetik magukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.