2023. december 17., 15:58

Taraba Dankót, a PS Korčokot szeretné államfőnek

Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) úgy véli, hogy Andrej Danko, a nemzetiek elnöke indul az elnökségért. Az ellenzéki PS - vezetője és a parlament alelnöke, Michal Šimečka szerint - Ivan Korčok jelöltségét fogja támogatni. Ezt a TV Markíza vasárnapi Testre szabva című vitaműsorában jelentették ki.

Más lóra fogadnának
Tomáš Taraba - Michal Šimečka
Fotó: TASR/ma7
Az SNS-nek, mivel történelmileg a legrégebbi párt, saját jelöltet kell állítania"

- mondta Taraba, hozzátéve, hogy Danko az év végéig bejelentheti döntését. Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök nem lenne ideális jelölt a választások első fordulójában - mondta.

Šimečka megismételte, hogy a progresszívek nem állítanak saját elnökjelöltet.

Úgy döntöttünk, hogy Ivan Korčokot fogjuk támogatni"

- jegyezte meg. Az első ok a politikai egyensúly megőrzése, a második pedig Korčok személyisége.

A speciális ügyészi hivatal megszüntetésére vonatkozó javaslattal kapcsolatban Taraba elmondta, hogy annak létezése európai anomália.

Nem látunk semmi okot arra, hogy legyen egy olyan testületünk, amelynek az élén egy régóta aktív politikus álljon"

- jelentette ki.

Rámutatott, hogy a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) megmarad.

"Azért nem szüntetjük meg az ŠTS-t , mert ott vannak olyan ügyek, amelyek valamilyen szinten elbírálás alatt állnak"

- tette hozzá.

Šimečka nemcsak a speciális ügyészség megszüntetésére vonatkozó javaslatot bírálta, hanem a kiróható büntetések mértéknek csökkentését is. Úgy vélekedett, hogy a jogszabály bizonyos személyekre szabott. Kritizálta az elévülési idő lerövidítésének szándékát és a javasolt gyorsított eljárást is.

"Nem kell büntetőjogi szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember belássa, hogy itt vagyon elleni bűncselekményekről, csalásról, vesztegetésről, korrupcióról van szó, amelyek százezres és milliós nagyságrendűek. És ez az, ahol a bűntehetőség mértékét csökkentenék"

- mutatott rá.

Taraba viszont nem érti, hogy Szlovákiában miért büntetnének szigorúbban. mint más országokban.

A progresszívek vezetője kizárta, hogy a büntetőjogi politika javasolt módosítása és a speciális ügyészség megszüntetése kapcsán lobbizni akarnának az uniós pénzek felfüggesztése mellett. Szerinte a kormány áll konfliktusban az Európai Bizottsággal.

Taraba a speciális ügyészség tevékenységével kapcsolatban az emberi jogok megsértéséről beszél. Šimečka szerint ez az érvelés célirányos és hamis.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.