2023. május 12., 20:52

Tagadnak a Kuciak-gyilkosság vádlottai

Soha semmilyen gyilkosságot nem rendeltem meg – jelentette ki záróbeszédében Alena Zs. a bazini Speciális Büntetőbíróságon a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának és az ügyészgyilkosságok előkészítésének ügyében tartott tárgyaláson. Emellett megkérdőjelezte A. Zoltán rá nézve terhelő vallomásának hitelességét.

Alena Zsuzsová
Fotó: TASR

Alena Zs. feltette a kérdést a bíróságnak, létezik-e bizonyíték arról, hogy A. Zoltántól ő rendelte volna meg bárki megölését. "Erről nincs semmilyen szöveges bizonyíték, nincs tanú, nincs kamerafelvétel” – adta meg a választ saját kérdésére. Azt is kijelentette, nem tartozott A. Zoltánnak, ellenkezőleg, ő adott neki pénzt lakásfelújításra.

Marian K.: Kuciak írásai nem jelentettek rám nézve semmilyen fenyegetést

Marian K. állítása szerint nem érezte, hogy bármilyen fenyegetést jelentettek volna rá nézve Ján Kuciak írásai. Már korábban visszautasította a vádat, hogy gyilkosságokat rendelt meg.

Az igaz, hogy gyakran eléggé expresszív kifejezéseket használok, nem vagyok szent, de nem vagyok gyilkos”

– mondta Marian K. Hozzátette, azoknál a részleteknél, amelyeknél nincs elég bizonyíték, a vád megpróbál az érzelmekre hatni. „Bízom benne, hogy csakis a megdönthetetlen tények és bizonyítékok alapján hoznak döntést” – mondta a bíróknak a vádlott.

A bíróságon azt is kijelentette, a Donovaly-ügyben nem Kuciak cikke alapján indult ellene eljárás, és szerinte Kuciak írásai semmiben sem tértek el attól, ami más újságokban megjelent. Azt is hangsúlyozta, sosem oldotta meg erőszakkal az újságírókkal való nézeteltéréseit.

Marian K. szerint a koronatanú, A. Zoltán úgy döntött, hogy megpróbál üzletelni az igazságszolgáltatási szervekkel,

és szerinte az is az ő ártatlanságát igazolja, hogy A. Zoltán csak hónapokkal azután tett először vallomást Maroš Žilinka jelenlegi főügyész megölésének tervével kapcsolatban, hogy letartóztatták.

Azt is visszautasította, hogy lett volna indítéka Peter Šulfiarský és Žilinka megöletésére. „Daniel Lipšic megölésének terve pedig meggyőződésem szerint teljes egészében ostobaság” – tette hozzá.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyével. A tárgyalás 2022 áprilisában kezdődött.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.