2022. március 17., 19:25

T. Šudík: A megújuló energiaforrások támogatása prioritás

Az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) számos intézkedése minden tekintetben valóra váltható. Ezt Tomáš Šudík (OĽANO) parlamenti képviselő és az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság tagja nyilatkozta a TASR hírügynökségnek csütörtökön.

energia megújulás
Fotó: unsplash.com

Šudík nem gondolja úgy, hogy számos intézkedés irreális lenne. A konferencia szerinte olyan javaslatokat szült, amelyekről már régóta folyik a vita.

A CoFoE legfontosabb javaslatai közé a megújuló energiaforrások támogatása, valamint az energiatermelés nagyobb autonómiája tartozik.

Ez főleg az ukrajnai háborúval összefüggésben nagyon fontos számunkra. Az orosz energiafüggőségtől való megszabadulás és a megújuló energiaforrások, valamint a zöld és ökológiai megoldások támogatása kell legyenek az első számú prioritások a következő években"

- jegyezte meg Šudík.

A képviselő üdvözli az atomenergiához való hozzáállást is. Úgy véli, Európa nukleáris jövőjéről nem dönthet egyetlen ország, hiszen több mint száz reaktor van a kontinens területén.

 Ha elkezdenénk ezeket gyorsan lekapcsolni, annak nagyon negatív társadalmi következményei lennének Európára nézve"

- tette hozzá.

Méltatta a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint a műanyag csomagolások korlátozására, az intenzívebb hulladékosztályozásra és a környezetbarátabb termelésre irányuló javaslatokat is. Úgy véli, a javaslatok között vannak olyanok is, amelyeknek már régen hatályban kellene lenniük. Példaként a megélhetési költségeket tükröző minimálbért, az európai adóparadicsomok felszámolását eredményező adóharmonizációt és a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos hatáskörök bővítését említette.

Šudík beszélt a migrációval kapcsolatos véleménykülönbségekről is. Úgy véli, a migránsok kötelező elosztása a jövőben is problémát fog jelenteni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.