2022. július 13., 16:41

Szombaton tárgyal Sulíkkal Heger a koalícióban kialakult helyzetről

Szombat (július 16.) este találkozik Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök és Richard Sulík, az SaS elnöke, hogy a koalícióban kialakult helyzetről tárgyaljanak – erősítette meg a TASR értesülését az SaS és a kormányhivatal sajtóosztálya is.

Sulík és Heger
Fotó: TASR/AP
Megerősíthetjük, hogy a találkozóra szombat este kerül sor

- közölte a kormányhivatal, hozzátéve, hogy

a pontos időpontot és a helyszínt nem hozzák nyilvánosságra. Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője közölte, hogy Sulík elfogadta a meghívást.

Miután a parlament megtörte Zuzana Čaputová köztársasági elnök Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter úgynevezett inflációellenes csomagjával szembeni vétóját, ismét elmérgesedett a vita a koalícióban. A pártok egymást vádolták azzal, hogy a fasisztákkal szavaznak.

Az SaS a múlt héten felmondta a koalíciós szerződést, az új szerződés kidolgozását augusztus végéig várja, továbbá azt a feltételt szabta, hogy Igor Matovič távozzon a kormányból. Ha ez nem teljesül, az SaS négy minisztere benyújtja a lemondását. Az OĽANO visszautasítja a Matovič távozására vonatkozó feltételt. Matovič szerint a liberálisok így szeptemberben megbuktatják a kormányt. Az SaS szerint azonban lemondásuk nem jelenti a kormány bukását, előrehozott választást vagy a koalíció szétesését.

Sulík kedden (július 12.) közölte, hogy az SaS már nem tagja a koalíciónak.

A miniszterelnök ezután azzal a kéréssel fordult a liberálisokhoz, hogy lépjenek egyet hátra. Mindkét fél deklarálta, abban érdekeltek, hogy a kormány folytassa a munkát. A miniszterelnök a négyes koalíció megtartására szólított fel. Előrehozott választást nem akarnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.