2022. január 7., 14:22

Szolgálunk és védünk! – Mikulec évértékelőt tartott

A belügyminisztérium egységei 2021-ben is folytatták a világjárvánnyal kapcsolatos feladataikat – jelentette ki Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter az év végi interjújában. Mint mondta, a minisztérium tavalyi eredményei között szerepelt az őrmezői (Strážske) Chemko üzem térségében lévő környezetvédelmi teher megszüntetése, a pápa szlovákiai látogatása során hozott biztonsági intézkedések szakszerű biztosítása és a szlovákiai tűzoltók görögországi kiküldetése.

Mikulec
Fotó: TASR

A miniszter külön méltatta a rendőrök bevetését a járványintézkedések során. „Sajnos tanúi lehetünk annak, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem a rendőröket is indokolatlanul verbális támadások érik a lakosság egy részéről, akik talán a járvány miatt frusztrációjuk miatt ilyen nem megfelelő módon nyilvánulnak meg. Még ha valakinek ez nem is tetszik, az intézkedések betartásának ellenőrzése is a Szolgálunk és védünk – ez esetben mindnyájunk egészsége érdekében – szlogen beteljesítéséhez tartozik, mondta.

A miniszter a tárca egyik jelentős múlt évi sikerének tartja a kármentesítési munkák végrehajtását az Őrmező térségében lévő hajdani Chemko üzem területén.

Emlékeztetett arra, hogy a tűzoltók 150 tonna poliklórozott bifenilt (PCB) és más veszélyes hulladékot szállítottak el a volt sertéstelep területéről. A tárca jelenleg a Dionýz Štúr Földtani Intézettel és a Szlovák Műszaki Egyetemmel együttműködve a területen végzett felmérések első szakaszának kiértékelésén és egy másik részén végzendő felmérések előkészítésén dolgozik. „A célunk az ezen a területen elásott PCB-t tartalmazó veszélyes anyagok jelenlétének kimutatása” – jelentette ki a miniszter. A munkálatok a természeti és időjárási körülményektől függően várhatóan néhány héten belül itt is elkezdődnek.

A pápalátogatás biztonsági felügyelése

A miniszter nagyra értékelte a pápa szlovákiai látogatásának biztosítását is. Az intézkedésekben rendőrök, tűzoltók, a közszereplők védelmét biztosító hivatal dolgozói, valamint a minisztérium alkalmazottjai vettek részt. Az előkészületeket sikerült három hónap alatt végrehajtani. „A Vatikán pápai érmekkel méltatta a magas szintű szakmai felkészültséget és odaadást a pápa szlovákiai látogatása után. Büszke vagyok arra, hogy a négytucatnyi díjazott között több belügyminisztériumi alkalmazott is volt” – fűzte hozzá Mikulec.

A pusztító görögországi erdőtüzek oltásában tavaly 75 szlovákiai tűzoltó segített.

„Ez volt a legnagyobb segítség, amelyet Tűzoltó- és Mentőszolgálatunk valaha is nyújtott külföldön. A természetben, járművekkel történő földi tűzoltás modulja egyértelműen megmutatta, hogy nemzetközi szinten is teljes mértékben bevethető” – mondta a miniszter. Hozzátette: október végén a szlovák tűzoltók Ausztriában is segítséget nyújtottak.

A miniszter kiemelte a tárca külügyi tevékenységét is. Rámutatott például, hogy az illegális bevándorlási hullámmal szembesülni kényszerülő Livániának biztonsági leszerelhető sorompót adományoztak. Mikulec a kormány korrupcióellenes álláspontjával kapcsolatban kijelentette, a belügyminisztérium megtett mindent annak érdekében, hogy a rendőrök jogszerűen, legjobb tudásuk és meggyőződésük szerint járhassanak el, biztosítva a súlyos bűncselekmények minden politikai vagy egyéb nyomás nélküli kivizsgálását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.