2021. december 10., 19:01

Szlovákiai statisztika a vakcinák mellékhatásáról

Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL) szerdáig 9 400 olyan bejelentést vett nyilvántartásba, amelyek a koronavírus elleni vakcinák okozta mellékhatásokkal állnak összefüggésben.

Vannak dolgok
Illusztráció
Fotó: pexels.com

Ezek mintegy 12 százaléka - 1221 bejelentés súlyosnak minősült.

A Pfizer/BioNTech konzorcium vakcínája esetében 690 súlyos esetet jelentettek, három esetben halálos kimenettel. A súlyos nemkívánatos mellékhatások között szerepelt a tartós vérnyomás-emelkedés, a szívinfarktus, a stroke, a hallásromlás, az epileptikus roham, a magas láz stb.

A Moderna oltóanyagával kapcsolatos bejelentések közül 133 bizonyult súlyosnak és egy haláleset is történt. A következmények között a tartós vérnyomás-emelkedés, a tüdőembólia, a stroke, a trombózis, az eszméletvesztés stb szerepelt.

Az AstraZeneca gyár készítményével kapcsolatban 338 súlyos esetet jeleztek, hárman pedig elhunytak. A mellékhatások hasonlók voltak, mint a Moderna vakcinája esetében, de előfordult arcidegbénulás is.

A Johnson & Johnson oltóanyaga esetében 46 súlyosabb esetről érkezett bejelentés. Ezek között öntudatvesztés, hallucináció, magas láz stb. fordult elő.

Más oltóanyagok esetében is tapasztaltak súlyosabb mellékhatásokat. Összességében 7 halálesetet vettek nyilvántartásba. Közülük négy valószínűleg összefügg a vakcinával, három esetben ez csupán lehetőségként vetődött fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.