2020. május 25., 12:30

Szlovákiában tavaly 1684 gyerek tűnt el

Szlovákiában 2019-ben összesen 1684 tizennyolc év alatti eltűnt kiskorút vettek nyilvántartásba. Erről a rendőrség tájékoztatott a közösségi hálón hétfőn, az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából.

A rendőrségi közlemény szerint tavaly 1546 eltűnt kiskorút sikerült megtalálni, a sikerarány tehát eléri a 91,8 százalékot.

A veszélybe került gyerekeket a világ több országában is működő Amber Alert rendszer segíthet előkeríteni. Ez utóbbi e-mailben értesíti a médiát, illetve a regisztrált, segítőkész állampolgárokat abban az esetben, ha veszélybe kerül egy gyerek.

A rendszerbe csak azokat a 18 év alatti kiskorúakat veszik fel, akiket elraboltak, vagy alapos gyanú áll fenn, hogy bűncselekmény áldozataivá váltak, esetleg közvetlen életveszélyben vannak”
– áll a rendőrségi közleményben.

Az Amber Alert kizárólag olyan esetekkel foglalkozik tehát, amikor a gyermek ténylegesen veszélyben van. A kiskorú szülő által történő jogellenes elvitele, vagy egy reedukációs központból való megszökés nem tartozik ezek közé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.