2022. március 26., 17:41

Szlovákiában 159 regisztrált párt van, további tíz pedig alakulófélben

Az alakuló tíz párt előkészítő bizottságai tájékoztatták a belügyminisztériumot, hogy megkezdték az aláírásgyűjtést egy új politikai alakulat létrehozására, olvasható a belügyi tárca honlapján.

Pótválasztás-Feled és több hely
Illusztráció
Fotó: TASR

Nemrégiben jelentette be például a párt megalakulását Team Bratislava elnevezéssel a pozsonyi főpolgármester, Matúš Vallo, aki ismét indulni szeretne a fővárosi polgármesteri posztért.

Új pártja a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Progresszív Szlovákia pártokkal együtt indul az önkormányzati és megyei választásokon is.

Aláírásokat gyűjt a Nyitra Megye Csapata - Nyitra Megye Jelöltjeinek Szövetsége nevű párt megalakításáért Nyitra polgármestere Marek Hattas parlamenti képviselő (SaS frakció) is, aki úgyszintén újra elindul az őszi önkormányzati választásokon a nyitrai polgármesteri székért. 2018-ban még függetlenként indult Nyitrán. 2020-ban Za ľudí párt jelöltjeként került be a parlamentbe.

Pavel Hagyari volt eperjesi polgármester a Karikázz engem! A független szomszédod vagyok szubjektum előkészítő bizottságának a tagja. De további pártok is alakulnak, Roma párt, Szlovákia Újraindítása, Alternatíva Szlovákiának, A mi Szlovákiánk-SD, Közös Cél, A Régiókért és Modern Eperjesi Megye néven.

A belügyminisztérium jelenlegi nyilvántartása szerint Szlovákiában 159 politikai párt működik. Ebből 54 működő politikai szervezet, 103 felszámolás alatt, kettő pedig csőd alatt áll.

A pártalapítás feltételeit a pártokról szóló törvény szabályozza. A párt a pártjegyzékbe való bejegyzés napján jön létre. A pártbejegyzési javaslatot az előkészítő bizottság terjeszti elő. Legalább három tagból kell állnia. A javaslatot írásban kell elkészíteni, az előkészítő bizottság minden tagjának alá kell írnia, és az aláírások valódiságát igazolnia kell. 

A bejegyzési javaslat mellékletében szerepelnie kell azon állampolgárok névsorának, akik hozzájárulnak a pártalapításhoz. A névsornak legalább tízezer 15. életévét betöltött állampolgár aláírását kell tartalmaznia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.