2024. április 30., 12:28

Szlovákia újabb perrel néz szembe az Európai Bizottság részéről az előző kormányok mulasztásai miatt

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságán pert indít Szlovákia ellen több ügyben is.  

Figyel a parlamentben
Tomáš Taraba
Fotó: TASR

Erről Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter tájékoztatott, és elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll az uniós intézményekkel annak érdekében, hogy a helyzet sürgősen megoldódjon.

Mint megjegyezte, ez a kereset újabb példája Budajék, Kičovék, de egyszersmind Matovič és
Heger kormánya hozzá nem értésének és inkompetenciájának.

Szlovákiának ugyanis 2021. december 22-ig aktualizálnia kellett volna az árvízkockázat-kezelési terveket. A kormány azonban nem fogadta el a menedzsment által kidolgozott dokumentumokat.

Ugyancsak nem vizsgálták felül és nem aktualizálták a tervek elfogadásához szükséges olyan dokumentumokat sem, mint az árvízveszélytérképek és az árvízkockázati térképek.

Ráadásul Budajék és Kičovék a szó szoros értelmében megtizedelték a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatot, amely az árvízkockázat-kezelési tervek felülvizsgálatáért és aktualizálásáért. felelős.

Most a fel kell zárkóznunk és mindent meg kell tennünk, hogy teljesítsük a kötelezettségeinket”

- mondta Taraba.

A környezetvédelmi minisztérium jelenlegi vezetése megteszi a szükséges intézkedéseket a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) működésének stabilizálása érdekében.

A szlovák vízgazdálkodók a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen elkészítették a szlovákiai vízgyűjtőterületek árvízkockázat-kezelésének tervét.

Ez egy stratégiai dokumentum, amely jelenleg EIA-eljárás alatt áll. A stratégiai dokumentum végleges jóváhagyását a minisztérium előreláthatóan a következő hónapokban végzi el.

Az EK indítványa nem tartalmaz pénzügyi szankciókra vonatkozó javaslatokat. Az Európai Bíróság csak a határidő betartására vonatkozó kötelezettség teljesítését vizsgálja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.