2024. május 28., 09:37

Szlovákia nem elégedett az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalára vonatkozó kvótákkal

Szlovákia nem elégedett az egységes piac védelmét szolgáló úgynevezett biztonsági fék működésbe lépésére vonatkozó kvótákkal, amelyeket az Ukrajnából az EU-ba irányuló agrártermékek behozatalára határoztak meg.

Dohogás
Richard Takáč
Fotó: TASR

Ezt Richard Takáč szlovák mezőgazdasági miniszter jelentette ki hétfő este az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülése után.

Takáč hangsúlyozta, hogy az Ukrajnából az EU-ba irányuló mezőgazdasági és állati termékek behozatala egyelőre a megállapított és jóváhagyott rendszerben történik.

Ez azt jelenti, hogy egyes árucikkek egy részére korlátozások vannak megállapítva"

- mondta.

Elmondása szerint Szlovákia két dolgot kifogásolt. Az első, hogy a gabonafélék nem szerepelnek ezekben a határértékekben, ami Szlovákiának jelentős gondot okoz.

A második kritika a behozatali korlátozásokra vonatkozik a megerősített ellenőrzési mechanizmussal összefüggésben. Az EU akkor állapít meg behozatali korlátozásokat, amikor az egységes piac stabilitását fenyegető veszélyek miatt aggódik. Az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó korlátokat az Unió már Ukrajna orosz megszállása idején is megállapította, nem pedig a háború előtti időszakban, amikor az ukránok vámmentesen exportáltak Európába. Ahogy Takáč rámutatott, ezek a korlátok most túl magasak ahhoz, hogy beindítsák a vészféket.

A miniszter szerint Szlovákia nincs egyedül a jelenlegi helyzet kritikájával. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Lengyelország is bevezette saját szigorúbb importtilalmát egyes ukrán agrártermékek behozatalára.

Ma is rámutattam, hogy ez egy probléma, és hogy az EU-nak valamilyen egységes megoldással kell előállnia - de nem azzal, amit már jóváhagytak"

- mondta Takáč. Ugyanakkor elismerte, hogy az elkövetkező napokban vagy hetekben biztosan nem fognak foglalkozni ezzel a kérdéssel uniós szinten, amely az EP-választásokra vár, következésképpen pedig arra, hogy milyen személycserék történnek az EU intézményeiben.

Emlékeztetett arra, hogy Szlovákia Ukrajna új mezőgazdasági miniszterének kinevezését is várja, mert az előzővel már megkezdődtek a kétoldalú tárgyalások, és aláírták az e téren való együttműködésről szóló memorandumot.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.