2023. július 13., 08:13

Szlovákia aláírta a kazettás bombák betiltásáról szóló egyezményt

Szlovákia csatlakozott a kazettás bombák betiltásáról szóló egyezményhez, az ország álláspontja egyértelmű ebben a kérdésben – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán, a NATO-csúcs után, az Egyesült Államok azon döntésére reagálva, hogy ilyen lőszereket küld Ukrajnába.

Čaputová  a NATO-csúcson
Fotó: TASR

Čaputová úgy látja, Ukrajna azért kért kazettás bombákat az Egyesült Államoktól, mert Oroszország az invázió kezdete óta használ ilyeneket polgári célpontok ellen Ukrajnában. Ráadásul sem Kijev, sem Washington, mint ahogyan Moszkva sem csatlakozott az ilyen típusú lőszereket tiltó egyezményhez – tette hozzá az államfő.

Čaputová közölte, hogy a NATO-tagállamok vezetőinek tárgyalásain nem került szóba a kazettás bombák Ukrajnába szállítása.

A Fehér Ház a múlt héten jelentette be, hogy kazettás bombák szállítását tervezi Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott, nehéz döntés volt, de szerinte Ukrajnának szüksége van az ilyen lőszerekre. Washington tájékoztatása szerint Kijev ígéretet tett arra, hogy óvatosan fogja használni ezt a fegyvert.

A kazettás bombák használatát több mint 120 ország tiltja. Ezek a fegyverek rengeteg kisebb lövedéket lőnek ki, amelyek több hektáros területen képesek pusztítani, és nagy veszélyt jelentenek a civil lakosságra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.