2023. január 5., 15:04

Szlovák lap védi meg Orbánt

Az egyik szlovák lap január 2-ai cikkében foglalkozott Guy Verhofstadt radikális globalista EP képviselőnek azon kijelentésével, miszerint Orbán Viktor egy áruló.

Guy Verhofstadt
Fotó: TASR

Közismert Orbán és az egykori belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelenlegi frakcióvezetőjének nem éppen felhőtlen kapcsolata. Szemében régóta szálka Magyarország jobboldali kormánya, ebben a hangnemben, amely most már a szlovák lapnak is feltűnt, nem először nyilvánult meg. Idézték a belga politikus reakcióját a magyar miniszterelnök karácsonyi interjújára, amelyben többek között kijelentette, hogy „Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel, ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”. A cikkíró szerint ez volt az a mondat, amelyen Guy Verhofstadt kiakadt, és Twitter-bejegyzésében így reagált rá: „Tudom, hogy ez nem igaz… Orbán egy áruló!”

Arra a kérdésre pedig, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán áll-e Magyarország, a cikkíró a magyar kormányfőt idézve leírta: a történelem magyar oldalát védi a magyar kormány, viszont támogatja és segíti Ukrajnát és annak szuverenitását,

érdekében áll, hogy Oroszország ne jelentsen biztonsági veszélyt Európára. Viszont a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokra nem más országok, hanem kizárólag magyar optikán keresztül tekint.

A szlovák konzervatív lap az eset kapcsán leszögezte: „Az elmúlt években Verhofstadt – és az ALDE utódjának számító Renew Europe liberális föderalista képviselőcsoportjának más prominens képviselői – szokásává vált, hogy támadják Orbán Viktor miniszterelnököt, és szidalmazzák, amiért a Brüsszel-Washington tengellyel szembe merte helyezni a magyar érdekeket.”

Emlékeztet az írás arra is, amikor Orbán egy hónapja kifejezte nemtetszését az EU Ukrajnának nyújtandó újabb 18 milliárdos támogatását illetően,

azt javasolta a belga politikus, hogy a magyar kormányfő és Magyarország hagyja el az Európa Uniót, hogy felválthassa Volodimir Zelenszkij és Ukrajna.

A The European Conservative-ra hivatkozva azt is leírta a lap, hogy a Transparency International korrupcióellenes szervezete szerint a belga azon három EP képviselő közé tartozik, akik a legtöbb pénzt keresték mellékállási tevékenységből.

Az írás a vitatott megítélésű Hlavné správy-ban jelent meg, amely ebben a témában elfogulatlannak tűnik. Elfogulatlanabb például annál, ami a DenníkN magyar kiadásában, a Napunkban jelent meg, amely minden objektivitás nélkül diplomáciai bénázásnak tüntette fel, hogy Novák Katalin egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni Szlovákia 30. születésnapi ünnepségén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.