2023. július 3., 12:10

Szijjártó - Wlachovský-találkozó: Biztonság, energia, migráció

Hétfőn Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Wlachovskýval.

külügy
Fotó: Szijjártó Péter Fb-oldala

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter a három fő témakör ismertetése előtt külön megköszönte szlovákiai kollégájának, hogy a megbízatása elején eljött Budapestre. Ez egyrészt jelzi is, hogy milyen sok fontos ponton kapcsolódik egymáshoz a két szomszédos ország, az együttműködés három kulcsterületen folytatódhat majd a közeljövőben: ez a biztonság, az energiapolitika és a migráció kérdésköre – tette hozzá.

A biztonság kérdéskörénél a magyar tárcavezető megjegyezte, július elseje óta Magyarország is részt vesz Szlovákia légterének védelmében, így még inkább érvényes az a kölcsönösen helytálló kijelentés, hogy ha biztonságban van Szlovákia, akkor biztonságban van Magyarország is.

Az energetika témáját részletesebben ismertette Szijjártó Péter, beszámolójában nem jelzett egyetlen olyan idevágó pontot sem, amely véleménykülönbséget jelentene a két ország felfogásában.

Külön gratulált Szlovákiának, hogy egy újabb reaktor beüzemelésére kapott engedélyt, s hogy ezzel meg fogja közelíteni az energetikai önellátás szintjét, ebbe az irányba szeretne haladni Magyarország is a Paks-2 projekttel. A nukleáris energiát általában véve is az energiabiztonság egyik alapvető forrásának tartják, még ha emiatt olykor ideológiai támadásoknak is vannak kitéve - emlékeztetett a magyar tárcavezető.

Szijjártó az orosz-ukrán háborúnak az energiagazdálkodásra jelentett hatását két példával is szemléltette, az egyik, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaftnak további egy év kivételt kell kérnie egyes orosz kőolajtermékek feldolgozhatóságára, mivel a nagy befektetései ellenére sem tud időrben átállni a más forrásokból származó hordozók teljes feldolgozására. Rosszallólag említette Horvátország gyakorlatát, mely szerint az általa biztosított tranzitszállítási kapacitásokért az elvárható ár négyszeresét kéri.

A migrációra kitérve Szijjártó kiemelte, ha a szolidaritás fogalma kerül szóba, akkor arról is meg kell emlékezni, hogy Magyarországnak a határvédelem érdekében tett lépéseinek értéke már több tíz-, de inkább már százmilliárd forint értékben mérhető. Ehhez Brüsszeltől szinte semmilyen segítségét nem kapott Budapest, viszont Szlovákiától igen – emelte ki – majd köszönetét fejezte ki a szlovák külügyminiszter felé. Majd tegező módban azért is köszönetet mondott Wlachovský miniszternek, hogy a mostani találkozó létrejött, és hogy ennek érdekében Budapestre utazott.

Wlachovský: Fontos a párbeszéd
Miroslav Wlachovský beszéde elején azt emelte ki, hogy számára a budapesti út nem csak hivatali megbízás, hanem a személyes kötődés kifejeződése is, hiszen édesapja (Karol Wlachovský – a szerk. megj.), a magyar irodalom ismert műfordítója. Ennek révén már 1977-78-ban járt Budapesten, amikor is feltűnt neki, hogy az egyes épületeken még láthatóak az 1956-os forradalom során szerzett golyónyomok.

A hétfői találkozót illetően elmondta, a jó és konstruktív viszony megillet minden szomszédi kapcsolatot. Szlovákiát és Magyarországot illetően ezt még jobban indokolja a hosszan húzódó közös országhatár, illetve a határ mindkét oldalán élő kisebbségek. Ezen kívül Magyarország a negyedik legfontosabb üzleti partnere Szlovákiának.

A dialógust viszont azért is fontosnak tartja, mivel nem minden kérdésben vannak azonos állásponton. Fontosnak tartja viszont, hogy ezeket a kérdéseket ne úgy nyissák meg, hogy az az eddigi együttműködés megkérdőjelezése legyen.

Ilyen, különbözőképpen megítélt téma az orosz-ukrán háború egyes részlete, abban viszont bízik Wlachovský, hogy Pozsonynak és Budapestnek az az érdeke, hogy Ukrajna egy szuverén és stabil ország legyen, amely sem katonai, sem politikai értelemben nem minősül legyőzött országnak. Majd párhuzamot vont a már említett 56-os élménye, Szlovákia 68-as megszállása és a mostani helyzet között, amelynek közös tanulságaként azt jegyezte meg, hogy mindannyian tudjuk, mit jelent az, ha idegen hadsereg rohanja le az országot. Svédország NATO-tagsága kapcsán pedig megjegyezte, hogy annak megtörténtével még erősebbé válna a katonai szövetség.

Újságírói kérdésre a szlovák miniszter elmondta, hogy közös szlovák – ukrán gyártású önjáró tarack kifejlesztését és gyártását határozták el, de véleménye szerint az egész európai védelmi ipart bővíteni és fejleszteni kell.

A migráció kérdésével kapcsolatban pedig kijelentette, hogy nem szeretné lezárva látni a magyar – szlovák határt, és Pozsony álláspontja, hogy a schengeni határokat kell erősíteni, ezért továbbra is rendvédelmi erőkkel támogatja a schengeni határok védelmét, a migráció kérdését viszont azokban a kiinduló országokban kell kezelni.

Ehhez kapcsolódva Szijjártó Péter konstatálta, hogy az a nyugat-európai álom, amely az erőszakos és illegális migráció integrációjához kapcsolódott, az illúzióvá vált és az integráció kudarcot vallott, így a migráció bátorítása helyett annak megállítására kell, kellene koncentrálni és világosan ki kell mondani, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni. Nem fogadható el az sem, hogy a migránsok menekültek lennének Magyarországon, hiszen legkevesebb egy biztonságos országon már keresztüljöttek, és a nemzetközi egyezmények értelmében, akinek menekülnie kell a hazájából, az az első biztonságot ország területén tartózkodhat ideiglenesen – fejtette ki Szijjártó Péter.

A magyar tárcavezető rámutatott, ez az elv Ukrajna viszonylatában mind Szlovákiában, mind Magyarországon megállja a helyét. Szijjártó végezetül arról beszélt, hogy az Oroszországból Magyarországra került magyar nemzetiségű ukrán hadifoglyok ügye az orosz ortodox egyházzal való egyházközi együttműködés eredménye volt, amelyet a magyar kormány nem ellenzett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.