2022. július 13., 11:56
Frissítve: 02:39

Szijjártó Péter: Minden eddiginél nagyobb migrációs nyomás alá kerül Európa - VIDEÓVAL

A várható éhínségek miatt kialakuló újabb migrációs hullámok minden eddiginél nagyobb nyomás alá helyezhetik Európát - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
Fotó: MTI

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország helyzete ebben a tekintetben még speciális is, hiszen kettős nyomás alatt áll: az ukrajnai háború miatt keletről eddig több mint 830 ezer menekültet fogadtunk, a déli határon pedig mintegy 120 ezer illegális migránst állítottunk meg.

Természetesen mindkét feladatunknak és kötelességüknek a jövőben is meg fogunk felelni. A menekülteket ellátjuk, a migránsokat megállítjuk

- fogalmazott a miniszer, aki közölte:

eddig 1,6 milliárd eurót költött Magyarország erre a két feladatra, és ezeknek 2 százalékát kapta meg Brüsszeltől.

Szijjártó Péter közölte azt is: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése. A feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos. Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék.

Emellett megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak.

Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges, ismertette a miniszter.

Felgyorsították a paksi atomerőmű beruházását is. A cél az, hogy "jövőre az első beton már a földben legyen" - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: emellett a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy az európai kontinens "rendkívül durva kihívásokkal néz szembe, a háború miatt a fizikai biztonságunk került veszélybe".

Ezt a szomszédos országok - és Magyarország is - még jobban érzi, mint a többi európai nemzet.

Az európai országok gazdaságának háborús inflációs környezetben kell működniük, az energiaellátás "a totális bizonytalanság helyzetébe kezd süllyedni" - fogalmazott a miniszter.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.