2023. március 19., 10:39

Szerdán lesz a víz világnapja – Ezen a napon ingyenesen ellenőriztethetjük kútjaink vízminőségét

Az érdeklődők szerdán (március 22-én) ingyenesen ellenőriztethetik kútvizük nitrát- és nitrittartalmát. Az ingyenes elemzéseket biztosít a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) és a regionális népegészségügyi hivatalok (RÚVZ) végzik a víz világnapja alkalmából. Tájékoztatott Daša Račková, az Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

ivóvíz
Fotó: unsplash.com

A szóvivő szerint a kutakból származó ívóvíz nitrát- és a nitrittartalma lépi túl a leggyakrabban a megengedett határértékeket, és egészségügyi szempontból ezek túllépése nem biztonságos, különösen a kisgyermekek számára. „Az ivóvíznek az egészségre ártalmatlannak kell lennie, vagyis rövid, hosszú távú és ismételt használata nem veszélyeztetheti az emberek egészségét” – magyarázta.

Az elemzés mellett a szakértők tanácsokkal is szolgálnak. Az időpontokról bővebb információ a Közegészségügyi Hivatal honlapján érhető el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.