2023. október 20., 11:15

Szégyen lesz ez a kormány, mondta Gröhling, Taraba ezt másképp látja

Az SNS kitart Rudolf Huliak jelölése mellett a környezetvédelmi miniszter posztjára – jelentette ki Tomáš Taraba, a párt megválasztott képviselője a TV JOJ csütörtök esti (október 19.) politikai vitaműsorában. Arról nem nyilatkozott, hogy esetleg őt jelölné helyette a párt, ha Zuzana Čaputová nem nevezi ki Huliakot. Branislav Gröhling, az SaS alelnöke országra szóló, sőt nemzetközi szégyenről beszélt a miniszterjelöltek kapcsán.

szlovák kormányhivatal
Fotó: TASR
Nemzeti és nemzetközi szégyen lesz ez a kormány”

- mondta Gröhling.

Huliakon kívül Martina Šimkovičová jelölését is említette kulturális miniszternek. Szintén bírálta, hogy Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter lesz, vagy hogy Peter Žiga (Hlas-SD) a parlament alelnöke. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy Tibor Gašpar (Smer-SD) valamelyik parlamenti bizottság elnöke legyen. Emlékeztetett, hogy e jelöltek ellen milyen büntetőeljárások indultak, és ez rontja Szlovákia megítélését, hiszen a miniszterek különféle nemzetközi megbeszéléseken vesznek részt, és a szövetségeseink figyelik a nyilatkozataikat.

Taraba visszautasította a kritikát, kijelentette, hogy a miniszterjelöltek parlamenti választáson szereztek bizalmat. Szerinte nem jelent problémát, hogy a jelöltek között olyanok is vannak, akik ellen büntetőeljárás folyik,

ha olyan rendőrök indítottak ellenük eljárást, akik ellen szintén eljárás indult”.

Nem zárta ki, hogy Gašpar lesz az elnöke valamelyik parlamenti bizottságnak, azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy esetleg a Szlovák Információs Szolgálatot fogja-e irányítani.

 „Nem akarok a biztonsági szervekkel kapcsolatban nyilatkozni. Csak sorjában. Először a kormányt kell megalakítani” – mondta, és azt hangsúlyozta, a titkosszolgálat vezetőjét a kormányfő jelöli.

 Azt teszi oda, akiben megbízik”

– tette hozzá. Állítása szerint a megbeszéléseken ezzel kapcsolatban még nem hangzott el konkrét név.

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszteri jelöléséről Gröhling azt mondta, ő az egyetlen, aki hajlandó védeni Robert Fico kampány alatt tett kijelentéseit. Taraba viszont azt állította, több karrierdiplomata is jelentkezett a posztra, de ő és az SNS emlékeztette a koalíciós partnereket az ország szuverenitásával kapcsolatos ígéretekre. Elvárása szerint Blanár az ország érdekeit fogja képviselni például a migrációs megállapodással kapcsolatban.

Gröhling nem árulta el, hogy megcélozza-e az SaS elnöki posztját. Hozzátette, nincs oka megkérdőjelezni Richard Sulík pártelnök tevékenységét, és megvárja, milyen döntést hoz Sulík.

Emlékeztetett, hogy az év elején négy évre választotta meg pártelnöknek a kongresszus.

Taraba leszögezte, sosem tárgyalt az SNS-szel arról, hogy belép a pártba. Arra a kérdésre, szerepel-e az ambíciói között, hogy Andrej Dankót váltsa a párt élén, azt válaszolta, az SNS stabil párt és Dankónak érvényes elnöki megbízatása van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.