Szebbé és jobbá kívánja tenni az országot az új kormány programja

2020. április 30., 18:27
ma7 | TASR

A kormányprogramban lefektetett prioritások az egész koalícióra nézve kötelező érvényűek. Ezt Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő jelentette ki csütörtökön, miután a parlament bizalmat szavazott a kormányának. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke köszönetet mondott a bizalomért és azért, hogy a különböző politikai pártokhoz tartozó képviselők támogatták a koronaválság enyhítését célzó, gyorsított eljárásban tárgyalt törvényjavaslatokat.

Fotó: TASR

Matovič leszögezte, hogy az OĽaNO mozgalom minden prioritást azonos módon fog kezelni.

„A mai szavazással minden képviselő elkötelezte magát a program prioritásai mellett” – hangsúlyozta. Hozzátette: a jövőben azt várja el a képviselőktől, hogy támogatni fogják a kormányprogramból következő törvényjavaslatokat.

Szlovákiát olyan országgá akarjuk tenni, ahol jó lesz élni. Nemcsak az újgazdagoknak, hanem minden olyan állampolgárnak, aki ténylegesen állampolgárként viszonyul a köztársasághoz, nem pedig olyan emberként, aki be akarja csapni az államot és élősködni akar rajta”

 – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány egyik fő prioritása, hogy gondoskodjon azokról, akik nem tudnak önmagukon segíteni.

A parlament elnöke pozitívan értékelte, hogy a Sme rodina mozgalom prioritásait is belefoglalták a kormányprogramba. Ezek közül kiemelte a lakásépítést, a végrehajtási amnesztiát és a gyógyszerekért fizetendő pótdíj eltörlését.

Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes szerint azáltal, hogy bizalmat szavaztak a kormánynak, elkötelezték magukat amellett is, hogy tisztességesen fogják igazgatni az országot. Remišová azt szeretné, ha minden szlovák állampolgár jól élne, és egyenlő esélyeket kapna. Üdvözölte, hogy a kormányprogramba belefoglaltak olyan, a pártja által preferált prioritásokat is, mint a korrupció elleni harc vagy a régiók ügye, és hogy őt bízták meg az uniós támogatások kezelésével.

Felhatalmaztak a nagytakarításra az uniós támogatások és a digitalizálás területén, hogy az ne egy óriási fekete lyuk szinonimája legyen, amely csak elnyeli a pénzt”

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter megjegyezte, hogy a koronaválság hatással volt az emberek életére, de megmutatta azt is, hogy a kormány elkötelezett a munka iránt. Hozzátette: azzal, hogy a kormány bizalmat kapott, minden feltétel teljesült ahhoz, hogy ugyanilyen lendülettel folytassák a kormányprogram megvalósítását.

Hogy az országunk négy év múlva érezhetően jobb állapotban legyen, hogy sokkal jobb és szebb országot adhassunk át, mint amilyet átvettünk. Mindenki erre fog törekedni a saját módszereivel”

 – jelentette ki. Leszögezte: a koalíciós partnereket közös cél vezérli.

Anna Záborská, az OĽaNO-frakció részét képező Keresztény Unió vezetője kijelentette: az elfogadott dokumentumot a szlovákiai keresztények sikerként könyvelhetik el, mert abba belekerültek a családpolitikát és az élet védelmét érintő prioritások is. A TASR hírügynökségnek küldött közleményében hangsúlyozza: ez az első kormányprogram, amely említést tesz a meg nem született gyermekekről, és határozottan elítéli az eutanáziát

Kövesse facebook oldalunkat is!