2024. május 25., 15:49

Šutaj Eštok kész vállalni a felelősséget, ha a biztonsági őrök voltak a hibásak

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kész vállalni a felelősséget, ha a vizsgálat kideríti, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet során a biztonsági szolgálat mulasztásokat követett el.

 

Nem volt nagy vita
Matúš Šutaj Eštok - Milan Majerský
Fotó: TASR/ma7

Milan Majerskývel, a KDH elnökével abban egyetértettek, hogy előbb meg kell várni a szakértői elemzés eredményét.

Ezt az RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorában jelentették ki.

Ha egyesek kudarcot vallottak, felelősségre vonjuk őket"

- mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a Közjogi Méltóságok Védelmi Hivatalának igazgatója teljes bizalmát élvezi.

Meg kell várni az elemzés eredményét"

- jegyezte meg Majerský. A miniszter esetleges menesztésére egyelőre nem lát okot ebben az összefüggésben. A KDH számára szerinte elengedhetetlen, hogy a hasonló helyzeteket megelőzzék. Šutaj Eštok egyetért azzal, hogy a megelőzés a legfontosabb.

Nem zárta ki, hogy amennyiben a miniszterelnök elleni merényletet terrorista bűncselekménynek minősítik át, akkor Szlovákiában magasabb szintre emelhetik a terrorizmus elleni intézkedéseket.

Nem akarok senkit sem megijeszteni, de nem zárok ki semmit"

- mondta Šutaj Eštok, hozzátéve, hogy a biztonság az elsődleges. A tervezett biztonsági intézkedésekre utalva kijelentette, hogy a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a három legfőbb közjogi méltóságnak a lehető leghamarabb lakhatást biztosítson.

Ki kell elemeznünk a helyzetet, ez napok kérdése. (...) Szeretném, ha ez még az idén legalább részben megoldódna"

- tette hozzá.

Majerskýnak nincs problémája az újjáépítéssel vagy a lakások építésével, de szerinte fontosabb, hogy mindhárom közjogi méltóság teljes értékűen dolgozzon. Hangsúlyozta, hogy új parlamenti elnököt kell választani.

Šutaj Eštok erre azt válaszolta, hogy a parlament teljes mértékben működőképes. Megismételte, hogy a Hlas-SD jelöltje a házelnöki posztra Richard Raši. Majerský nem zárta ki, hogy a KDH támogatni fogja őt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.