2024. január 14., 13:37

Susko: Feltételezem, hogy az illetékességi törvényt eredeti formájában fogadják el

Az úgynevezett illetékességi törvény módosítását a koalíciónak eredeti formájában kellene újra jóváhagynia. Ezt Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter mondta a TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorában.  

Kétféle álláspont
Mária Kolíková - Boris Susko
Fotó: TASR/ma7

Ellenfele, Mária Kolíková (SaS) volt tárcavezető megerősítette, hogy amennyiben az elnöki vétót felülbírálják, az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul.

Kolíková emlékeztetett a költségvetési felelősséggel kapcsolatos kritikákra, és elfogadhatatlannak nevezte például a fegyverexport engedélyezéséről szóló kötelező álláspontra vonatkozó javaslatot, amelynek a továbbiakban kizárólag a védelmi minisztérium hatáskörébe kellene tartoznia.

Susko nem tervez változtatásokat az eredetileg elfogadott javaslathoz képest.

Feltételezem, hogy a koalíció az eredeti formában hagyja jóvá"

- mondta, ugyanakkor visszautasította az ellenzék kritikáját mind a törvénymódosítások tartalmát, mind a gyorsított eljárást illetően. Ezzel kapcsolatban rámutatott a múltban történt hasonló esetekre, amelyekben a jelenlegi ellenzéket nem akadályozta ez a módszer.

A büntető törvénykönyv reformjának és a speciális ügyészség megszüntetésének kérdésével kapcsolatban Kolíková hangsúlyozta, hogy a koalíció nem bizonyította hitelesen a speciális ügyészség olyan visszaélését, amely nyomós érv lenne a hivatal megszüntetése mellett.

A lépés oka a speciális ügyészek által kezelt ügyek elkenésére tett kísérlet"

- mutatott rá, miközben arra utalt, hogy a súlyos ügyek lezárása ilyen esetben megkérdőjelezhető lenne. Elmondta, hogy az ellenzék kész az Alkotmánybírósághoz is fordulni.

Susko rámutatott a speciális ügyészség "rendellenes" helyzetére az ügyészségi rendszerben, valamint a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészsége (GP) döntéseinek semmibe vételére, megismételve a speciális ügyészség rendszerszintű elfogultságáról, a nyomozások során elkövetett manipulációkról és a hivatal Daniel Lipšic vezetése alatti politizálásáról szóló érveket. Hangsúlyozta azonban, hogy a hivatal megszüntetése nem befolyásolja az általa kezelt ügyeket.

A büntetési tételek változásával kapcsolatban Susko megismételte a helyreállító igazságszolgáltatás irányába történő elmozdulásra irányuló erőfeszítéseket. Ez kiterjeszti az alternatív büntetések lehetőségeit, és javítja a bíróságok feltételeit, hogy egyedi esetekben megfelelő büntetéseket szabjanak ki.

Összehangoljuk a büntetési tételeket a szomszédos országokban alkalmazott tételekkel, ahol megértették, hogy a súlyos büntetések önmagukban nem tartják vissza az embereket a további bűncselekmények elkövetésétől"

- mutatott rá.

A volt igazságügyi miniszter megismételte fenntartásait a vagyon elleni bűncselekmények alacsony büntetési tételeivel, valamint a bűncselekmények és vétségek megítélésében bekövetkezett változásokkal kapcsolatban.

A parlament alelnökét, Andrej Dankót ért baleset sokat vitatott témájához is hozzászóltak.

Susko megvárja az ügy kivizsgálását, Kolíková szerint Dankót politikai felelősségre kellene vonni, de arra számít, hogy erre nem kerül sor.

Ezért készen állunk arra, hogy rendkívüli tárgyalást kezdeményezzünk az elbocsátása ügyében"

- figyelmeztetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.