2022. augusztus 26., 17:46

Sulíkék végre döntöttek

Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS elnöke a pénteki koalíciós egyeztetés után bejelentette, jelöltjeik a szerdai kormányülés után beadják lemondásukat.

sulík
Fotó: TASR

„Semmiféle új javaslat nem hangzott el ma, csak azt kérdezgette az OĽANO, hogyan fog viselkedni az SaS egyes helyzetekben” – mondta Sulík újságíróknak, hozzátéve, az a kérdés is elhangzott, hogyan fognak szavazni az állami költségvetésről. Szerinte a kormány aligha számíthat ebben a támogatásukra, hiszen a jövő évi költségvetésben az a milliárdos kiadás is szerepel, ami a távozásuk oka, és amelynek ismételt elfogadásakor Matovič közösen a „fasisztákkal” megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját.

„Korrigálniuk kell, különben nem számíthatnak a támogatásunkra” – mondta a költségvetés kapcsán. Az SaS miniszterei úgy számolnak, hogy Zuzana Čaputová szeptember 8-án fogadja el a lemondásukat. Sulík hozzátette, államtitkáraik a gazdasági minisztériumban egy-két hétig még hajlandók maradni.

„Megígértük, hogy a parlament szeptemberi ülését segítünk megnyitni, mert Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról kell szavazni, és mert első olvasatban támogatjuk azokat a javaslatokat is, amelyeket tegnapelőtt fogadott el a kormány” – részletezte az SaS elnöke, hozzátéve, hogy az energetikai kérdésekkel kapcsolatban is „útmutató” terjesztenek be. Megjegyezte, hogy ha a kormánykoalíció akar majd valamit, kénytelen lesz tárgyalni velük.

„Ellenzéki párt leszünk, konstruktívak leszünk” - mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy az elviselhető kereteken belül pártja mindent megtett. „Problémák várnak az országra, mi állunk rendelkezésre, nem menekülünk a felelősség elől, megismételtük nekik, hogy távozzon Igor Matovič és marad a négy párt, teljes mértékben vállaljuk a felelősséget az általunk irányított minisztériumokért” – szögezte le Sulík, hozzátéve, azt nem tehették meg, hogy maradnak és végignézik, hogyan teszi tönkre az őrültségeivel Matovič az országot, mert ez is óriási megterhelés Szlovákia számára.

Sulík azt is kijelentette, nincs értelme a további koalíciós megbeszéléseknek. Hozzátette, az SaS politikusait meglepte, hogy Matovič lemondása olyan témának bizonyult, amiről beszélni sem szabad a kollégáinak. Megjegyezte, hogy az SaS minisztereinek távozása érezhető lesz, mivel számos további pozíciót is be kell majd tölteni az egyes minisztériumoknál.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.