2022. július 15., 15:17

Sulíkék kiakadtak Matovič bejegyzésén!

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) egyetért azokkal az indokokkal, amelyek miatt Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybírósághoz fordult az ún. infláció elleni csomaggal, és visszautasítja, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter emiatt támadja az államfőt.

Richard Sulík
Fotó: TASR

„A köztársasági elnök döntése azt igazolja, hogy demokráciában fontos a fékek és ellensúlyok rendszerének működése. Világos üzenet, hogy a parlament és a kormány nem lépheti át önkényesen a jogszabályi kereteket” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. Szerinte az államfő csupán élt alkotmányos jogával, ezzel szemben Matovič törvényt sértett a törvényalkotási folyamat „megerőszakolásával”.

Az SaS szerint a csomag elfogadása során feltehetően alkotmánysértés történt, emellett felrúgták a költségvetési felelősségre vonatkozó szabályokat, és egyes rendeletek diszkriminatívak lehetnek. Az államfőnek egyáltalán nincs mit a szemére vetni, hiszen előre figyelmeztetett, hogy ha a parlament megtöri az elnöki vétót, Alkotmánybírósághoz fordul.

„A képviselőknek megvolt a lehetőségük, hogy a törvénycsomagnak csak azt a részét szavazzák meg újra, amely még idén életbe lép, a többit pedig rendes jogszabály-alkotási eljárás keretében újratárgyalhatták volna. Így elkerülhető lett volna, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön a törvénycsomag. De nem ez történt, hanem megtörték az elnöki vétót, mégpedig közösen a fasisztákkal” – jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Gröhling a közösségi hálón hozzátette, megengedhetetlen, hogy bárki sértegetésekkel és rágalmazással reagáljon az államfő lépésére, és elnézést kért Čaputovától Matovič viselkedése miatt. A pénzügyminiszter az államfő döntését követően kijelentette, hogy szégyelli magát Čaputová miatt.

Sajnos az irántam érzett gyűlölet annyira dolgozik benne, hogy a legnagyobb nyugalommal feláldoz emiatt két és fél millió szülőt és gyereket. Csak olyan ember képes vérre menő harcot vívni ilyen nehéz időkben a családoknak nyújtott támogatás ellen, akinek a gyereket nevelő családok nem jelentenek többet számoknál”

– írta a közösségi hálón Matovič.

Az államfő csütörtökön (július 14.) jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a törvénycsomag miatt. Leszögezte, hogy nem azért kér normakontrollt, mert ellenzi a családok megsegítését, hanem mert azt szeretné, ha célzott, időben megérkező és hatékony támogatást kapnának. Azt kifogásolja, hogy a törvényeket gyorsított eljárásban fogadták el, emellett nem felelnek meg a költségvetési felelősségre vonatkozó szabályoknak és az átláthatóságnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.