2024. február 10., 15:22

SNS: Számítunk arra, hogy az államfő megvétózza a büntetőjogi törvényt

Roman Michelko (SNS), a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke arra számít, hogy Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök megvétózza a büntető törvénykönyv elfogadott módosítását. Ezt az RTVS Szombati párbeszédek című műsorában jelentette ki.

Btk.-táncika
Roman Michelko - Július Jakab
Fotó: TASR/ma7

Július Jakab ellenzéki képviselő (Szlovákia, az Emberekért, KÚ koalíció) azt várja az államfőtől, hogy a beadványa alapján a törvény egyáltalán ne is lépjen hatályba.

Az elnök asszonynak több lehetősége van, arra számítunk, hogy visszaadja a törvényt második olvasatra, azaz megvétózza"

- mondta Michelko, hozzátéve, hogy a koalíció erre készen áll. Ugyanakkor azt a forgatókönyvet is elismeri, hogy az elnök beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz azzal a kéréssel, hogy ideiglenes intézkedést hozzon a törvény hatályba lépésének megakadályozására.

Úgy gondolom, ha ezt az utat választja, akkor nagyon ingatag talajon áll, mert az egész törvény hatályba lépésének megakadályozása rendkívül valószínűtlen"

- jegyezte meg.

Jakab viszont azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne egy ideiglenes intézkedés, amely megakadályozná a törvény hatályba lépését.

Minden másodperc, amíg a jelenlegi törvény érvényben van, fontos az igazságszolgáltatás szempontjából"

- hangsúlyozta. Éppen ezért szerinte az elnök számára is az idővel való játékról van szó.

Ez egy stratégia, hogy mikor írja alá a törvényt, mikor forduljon az Alkotmánybírósághoz, hogy ez a törvény soha ne lépjen hatályba"

- zárta.

A koalíció azon törekvését, hogy a törvény minél hamarabb hatályba lépjen, azzal az érdekkel magyarázta, hogy a folyamatban lévő ügyekben "közeli" embereket mentesítsenek az ítélethozatal alól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.