2023. június 4., 17:03

Šipoš szerint a szakértői kormány akkor nyer bizalmat a parlamentben, ha Ódor Lajos teljesíti a feltételeket

Az OĽaNO és barátainak a feltételek szabása az Ódor-kabinet támogatására csak arra szolgálnak, hogy a párt látható legyen, és a választás előtt ezeket biztosan nem lehet teljesíteni.

Michal Šipoš
Fotó: TASR

A Markíza televízió Testre szabva (Na telo) című politikai vitaműsorában ezt Erik Tomáš, a Hlas alelnöke jelentette ki.

Hasonlóan látja ezt az SaS-es képviselő, Juraj Krúpa is. Michal Šipoš,

az OĽaNO frakcióvezetője úgy reagált erre, hogy mindenkinek joga van elmondani, milyen körülmények között hajlandó támogatni a kormányt.

Erik Tomáš lehetetlennek és kivitelezhetetlennek tartja azt az ötletet, miszerint aki részt vesz a választáson, az 500 eurós pénzösszeget kap.

Krúpa ezt az ötletet egy tipikus OĽaNO-s javaslatnak nevezte. Azt is hozzátette, hogy a korrupcióellenes harcban már senki nem fog hinni a mozgalomnak, mert például nem kommentálták a Sme rodina körüli ügyeket.

Az OĽaNO azt hiszi, hogy a gyerek után járó 200 eurós pénzösszeggel megnyerik a választást.

Šipoš kijelentette, hogy

Ódor Lajosnak tárgyalnia kell ahhoz, hogy támogatást szerezzen. Konstruktívnak nevezte a miniszterelnökkel való találkozót.

Az OĽaNO és barátai mozgalom a kormány támogatásáért cserébe rövidített jogalkotási eljárásban kéri a gyermekenként 200 eurós pótlék fenntartását, valamint a szeptemberi választáson való részvételért járó 500 eurós jutalom érvényesítését.

Krúpa és Tomáš is úgy gondolja, hogy az Ódor-kormány nem kap bizalmat a parlamentben.

Šipoš úgy véli, a szakértői kormány akkor nyer bizalmat a parlamentben, ha Ódor Lajosnak sikerül teljesítenie a feltételeket. Tomáš hozzátette, a Hlas-SD kezdettől fogva kijelentette, hogy nem támogatja a szakértői kormányt, mivel az emberektől nem kapott bizalmat a választások során.

Šipoš szerint

az SaS meghiúsított néhány jelölést a szakértői kormányban. 

Krúpa megemlítette, hogy voltak olyan megbeszélések, amelyek a kormány pozícióinak megváltoztatását eredményezték. Állítása szerint azonban az SaS még a miniszteri jelölések bejelentése előtt kijelentette, hogy támogatja az Ódor-kabinetet. Egyúttal pontosította, hogy az SaS parlamenti képviselője, Michal Luciak közvetlenül Ódor Lajostól kapott ajánlatot, hogy vezesse a kormányhivatalt.

Erik Tomáš kijelentette, hogy a HLAS-SD nem lép kormányra az ĽSNS-el, és az OĽaNO-val. Az OĽaNO kizárta az együttműködést a HLAS-al, az ĽSNS-el, a Smerrel és a Republikával.

Krúpa azonban azt mondta, hogy az OĽaNO már kizárta mindenkivel az együttműködést, mert kijelentették, hogy csak azokkal a pártokkal lépnek kormányra, akik támogatják a választáson való részvételért járó 500 eurós jutalomösszeget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.