2023. január 30., 13:45
Frissítve: 15:52

Simon nehezményezi, hogy a Szövetség egységesen elutasítja a közös listát a Magyar Fórummal

Hétfőn kora délután sajtótájékoztatót tartott a Magyar Fórum. A törpepárt elnöke, Simon Zsolt kijelentette, a Szövetség MKP-platformja elutasította a közös választási lista ötletét. Megkérdeztük az érintetteket, mi a véleményük Simon kijelentéseiről.

Simon Zsolt
Fotó: TASR

Simon arra kérte a Szövetség másik két platformját, a Most-Híd és az Összefogás politikusait, kezdjék meg az egyeztetéseket a Magyar Fórummal az együttműködésről. Simon azt szeretné, ha legkésőbb február 15-éig megszületne a megegyezés a párt és a Szövetség platformjai között. 

Készek vagyunk egyedül is nekivágni a választásoknak, de a szlovák pártokkal is hajlandóak vagyunk egy szélesebb együttműködésre. Ezzel együtt magyar választási listát szeretnénk, számunkra ez az elsődleges.

- jelentette ki Simon, aki a sajtótájékoztatón élesen kritizálta a magyar kormányt és azt, hogy az MKP-platform támogatja az Orbán-kormányt.

Egységes nem a közös listára

Úgy tűnik, a Szövetség platformjai egységesen utasítják el Simon azon követelését, hogy egy közös választási listán, tulajdonképpen egy új választási párt formájában induljanak együtt a vélhetően szeptemberben esedékes parlamenti választásokon. Azt ugyanakkor, a Szövetség vezető politikusai is elfogadhatónak tartanák, ha Simon, néhány társával együtt, helyet kapna a listájukon.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke érdeklődésünkre elmondta, a párt elnöksége korábban úgy határozott, önállóan méretik meg magukat a választásokon, így a közös lista ötletét is elvetették. Forró ugyanakkor kiemelte, a Szövetség listája nyitva áll mindazok előtt, akik a felvidéki magyarság érdekében szeretnének politizálni. 

"Az Országos Elnökség úgy határozott, hogy a Szövetség párt mindenképpen saját választási listát indít a 2023-as parlamenti választásokon, mivel a Szövetség már 2021-ben azért jött létre, hogy megalakuljon az egységes szlovákiai magyar képviselet. Ez a lista nyitva áll mindenki előtt, így a Magyar Fórum képviselői előtt is, aki a Szlovákiában élő magyarok és a velünk együtt élő nemzeti közösségek megmaradásában, jövőjében, valamint a Dél- és Kelet-Szlovákiai régiók fejlesztésében érdekelt." - idézet a párt elnöksége által elfogadott határozatból.

Berényi József, az MKP-platform elnöke a ma7 médiacsalád politikai magazinműsorában, a Nézőpontban úgy fogalmazott, a Szövetség "gyűjtőlistával" kíván nekivágni a választásoknak. Bár a platformon belül is voltak "elég komoly" viták arról, Simonéknak van-e keresnivalója ezen a listán, úgy tudják megszólítani a lehető legtöbb magyar választót, ha a Magyar Fórum politikusainak is jut hely - fogalmazott Berényi.

Jelenleg is egy pártban tudunk működni olyanokkal, akik néhány kérdésben igen messze állnak tőlünk. Azt gondolom, Simon sincs messzebb.

- jelentette ki a platformelnök.

Rigó Konrád, a Most-Híd-platform elnöke portálunk megkeresésére leszögezte, Simon ma az MKP-platform álláspontjára reagált, nem a Szövetségére. Ezzel együtt a párt országos elnöksége világosan elmondta korábban, szívesen látják a Magyar Fórum politikusait a Szövetség listáján.

Simon nyitott kapukat döngetett. Semmi értelmét nem látom annak, hogy miután 2021-ben sikerült a három pártból egyet összerakni, most megint létrehozzunk egy újat. (...) Mindenkinek vissza kell lépnie egyet, hogy közösen egy nagyobbat tudjunk előre lépni. Ezt Simon Zsoltéknak is be kellene látnia.

- jegyezte meg Rigó.

A Szövetség alelnöke Mózes Szabolcs a ma7-nek úgy fogalmazott, Simon Zsoltnak el kellene döntenie, "hisztis médiapolitizálást" akar, vagy "őszinte párbeszédet". 

Világosan elmondtuk neki, hogy a Szövetség elindul a választásokon, a listánk nyitva áll. Erről döntött a Szövetség elnöksége is a múlt héten, s korábban abban egyeztünk meg vele, hogy február elején eljön hozzánk egy találkozóra.

- szögezte le Mózes.

Ha időközben esetleg másként döntött, és egy szlovák párt utánfutója akar lenni, akkor ezt világosan mondja el, ha viszont velünk akar tárgyalni az együttműködésről, akkor elvárjuk, hogy járjon el a korábban megegyezettek szerint.

- zárta az alelnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.