2023. július 12., 14:00

Šimko távozását követeli az OĽANO

Ivan Šimko távozását követeli az OĽANO a priatelia mozgalom a belügyminiszter közösségi hálón tett kijelentése miatt, mely szerint a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia. Erről Igor Matovič, a mozgalom elnöke és Roman Mikulec volt belügyminiszter beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Ivan Šimko
Fotó: TASR

„Megengedhetetlen, hogy a politika ismét beleszóljon ezekbe a dolgokba, hogy valaki nyíltan arról beszéljen, nem, barátaim, nem lehet szabad kezet adni azoknak, akik fegyvert viselnek és bilincs van náluk, politikai ellenőrzés alá kell tartozniuk” – parafrazálta Šimko szavait Mikulec. A mozgalom már a múlt héten magyarázatot kért a belügyminisztertől a kijelentésére.

Šimko azzal válaszolt, számára érthetetlen az a politikai szlogen, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek, és ez csak bizonyos vonatkozásokban lehet érvényes.

„Ez érvényes a nyomozások lefolytatására. Ezzel kapcsolatban sosem voltak fenntartásaim, nem is lesznek, sosem avatkoztam be úgynevezett élő ügyekbe” – mondta a kormány szerdai ülése előtt Šimko. Hozzátette, senkinek sem lehet teljesen szabad kezet adni, a belügyminiszternek vagy a rendőrfőkapitánynak sem, őket is kötik a törvények és az alkotmány.

Šimko hozzátette, Zuzana Čaputová államfővel nem beszélt ebben az ügyben. Hamran István országos rendőrfőkapitány jövőjével kapcsolatban, aki szintén kifogásolta a kijelentést, Šimko azt mondta, Hamran dönti el, hogy marad-e a posztján, de ő „felkészül minden eshetőségre”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.