2022. október 9., 11:42

Reszkessetek betörők! - A börtönök is kénytelenek spórolni az energiaválság miatt

Bevalljuk: a cím egy kissé megtévesztő. Nem a sikeres amerikai film(ek)ről szóló recenzió következik, hanem napjaink egyik aggasztó témáját szeretnénk sajátos szempontból körbejárni.

börtön
Fotó: pixabay.com
képünk illusztráció

A Büntetés-végrehajtási és Igazságügyi Őrségi Testület (ZVJS) állami költségvetési szervezetként fontosnak tartja, hogy a jelenlegi energiaválsággal sújtott helyzetben keresse annak a lehetőségét, hogyan lehetne takarékoskodni az energiával a börtönökben.

A ZVSJ szóvivője, Monika Kacvinská a szlovák sajtóirodának elmondta, hogy már huzamosabb ideje arra törekednek, hogy lecseréljék az elavult, energiapazarló világító- és fűtőtesteket. Szeretnének LED-fényeket és korszerűbb fűtőberendezéseket felszerelni. Míg erre sor kerül, addig is folyamatosan ellenőrizni fogják, hol világítanak fölöslegesen, hol pazarolják a meleg vizet és odafigyelnek majd a hőszolgáltatás optimális beállítására is.

Tervezik a büntetés-végrehajtási intézmények épületeinek hőszigetelését, de fokozatosan csökkentenék a fosszilis energiaforrások használatát és megújuló energiával, napelemekkel és napkollektorokkal váltanák fel.

Jobban odafigyelnek ezentúl arra is, hogy a börtönkonyhákon kevesebb energia felhasználsával főzzenek, a fűtési rendszereket pedig az időjárás függvényében regulálnák. Az éjszakai órákban leállítanák a melegvízellátást, ezzel is pénzt szeretnének megtakarítani.

A helyiségek szellőztetését is a napi teendőkhöz igazítanák. Csak rövid ideig, a meglévő légkondicionáló berendezések kiiktatásával valósítanák meg, és olyankor, amikor nem folyik munkavégzés, a nyílászárókat zárva tartanák. Az üres helyiségekben minimalizálnák a fűtést.

Egyébként még nem találtak olyan céget, amely 2023-ban villanyáramot és földgázt biztosítana a börtönöknek, a közbeszerzési pályázat egyelőre nem zárult le. A kiadásokkal kapcsolatosan is csak azt követően lehet további részleteket elmondani, ha ismert lesz a szolgáltató.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.