2022. október 24., 12:52

RENDKÍVÜLI: A kormány energiaárstopot vezetne be, de feltételei vannak! Mutatjuk az összegeket!

Eduard Heger szlovák kormány hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, a kormány hajlandó energiaárstopot bevezetni a vállalkozások számára, de csak egy feltétellel!

igor matovic
Fotó: TASR/AP

Január elsejétől március utolsó napjáig a cégek rögzített áron vásárolhatnak energiát - jelentette be hétfőn a szlovák miniszterelnök. Ehhez azonban a kormány azt kéri, 

a parlament szavazza meg a 2023-ra vonatkozó költségvetést.

Heger azt mondja, amennyiben erre nem kerül sor, a kormány az árplafonról sem tud majd döntést hozni.

A kormány a következő árakkal számol:

- az elektromos energiát 199 euró/megawattóra

- a földgáz árát 99 euró/megawattórában maximalizálnák.

Ez azonban nem a végső árat jelenti, ezek az összegek nem tartalmazzák a terjesztési illetékeket. Sőt, tulajdonképpen nem is a szó eredeti értelmében vett árplafonról van szó. A kormány tervei alapján a fenti két összegen felüli költségeket térítenék meg a vállalkozásnak. Egy rövid példa:

ha az ABC s.r.o. 300 eurót fizet az elektromos energiáért megawattóránként, akkor az állam a 199 eurón felüli összeg, jelen esetben száz euró 80%-át állná (nagyjából 80 eurót), a maradék húsz százalékokat továbbra is vállalkozásnak kellene kifizetnie. 

Heger azt jgéri, a vállalkozások már ebben az évben is segítséget kaphatnak, a szeptemberre, illetve októberre vonatkozó költségeiket novemberben és decemberben kompenzálnák.

A sajtótájékoztatón jelen volt Igor Matovič pénzügyminiszter is, aki arról beszélt:

január és március között a kormány mintegy ötmilliárd eurót költene a vállalkozók megsegítésére.

Heger hozzátette, áprilisban értékelik majd a programot és a tapasztalatokból kiindulva döntenek annak folytatásáról. Az is kiderült, hogy az energiaigényes vállalkozások problémáit egy külön intézkedéscsomaggal kezelik majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.