Remišová inkább nem szavazná meg a Matovič elleni bizalmatlansági indítványt, ha Kotlebáék támogatják azt

2021. március 26., 17:36
ma7 | TASR

A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová szerint a koalíciós tárgyalások kifejezett célja, hogy azzal záruljanak, kiderüljön, ki irányítja majd a kormányt Matovič távozása után.

Fotó: TASR
Veronika Remišová

A Za ľudí elnöke ezt pénteken jelentette ki.

A beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes szerint

Igor Matovič kormányfő csak abban az esetben adja be lemondását, ha ez a probléma megoldódik.

Mint hozzátette,

a koalíciós tárgyalások sikere Matovič és Richard Sulík gazdasági miniszter személyes konfliktusán múlik.

Kihangsúlyozta, hogy pártja, a Za ľudí kész közvetítőként fellépni annak érdekében, hogy a kormányválság mielőbb megoldódjon. A párt természetesen kizárta az előrehozott választásokat, továbbra is négyes koalícióban gondolkodnak.

Remišová elmondta, hogy mielőtt Matovič beadja lemondását,

ki kell, hogy derüljön, ki irányítja majd az új kabinetet, nem elfelejtve, hogy a parlamentben is meg kell szereznie a kellő támogatást.

Ha a tárgyalások nem hoznak eredményt, több különböző forgatókönyv elképzelhető. Az egyik egy  az OĽaNO és a Sme rodina általi kisebbségi kormányzás. Egy ilyen helyzetben a kormányfő elleni bizalmatlansági szavazáshoz szükségesek az ĽSNS szavazatai is.

Remišová elmondása szerint soha nem szavazott a fasisztákkal, és most sem tenné, mert azzal legitimizálná a pártot, és hatalmat adna a kezükbe, őket tenné a mérleg nyelvévé.

Ugyanúgy a szakértői kormányt sem tartja járható útnak.

A Za ľudí elnöke nem árulta el, kit látna szívesen új kormányfőként,

de Eduard Hegerről (OĽaNO) annyit mondott, hogy egy konszenzusra törekvő és integráló személyiség, aki mérsékelt hangot és nyugalmat hozhat a vitákba.

Elmondása szerint Szlovákiának most egy nyugodt emberre van szüksége.

Remišová közölte, hogy a tárgyalások folytatódnak az OĽaNO-val, akik kifejtették, hogy szintén négyes koalícióban gondolkodnak tovább. Kihangsúlyozta, hogy a Za ľudí nem hagyja, hogy az SaS bármiféle nyomást gyakoroljon rájuk.

Az árulózás nem segít, ez befolyásolhatja a jó együttműködést

– reagált Remišová Richard Sulík szavaira, aki azt mondta,  hogy az SaS soha nem árulná el a Za ľudí pártot azzal, hogy "kívül hagyja őket a koalíción".

Kövesse facebook oldalunkat is!