2024. március 10., 18:18

Raši: Részünkről semmi sem változik a csehországi partnereinkkel kapcsolatban

Richard Raši (Hlas-SD) beruházási miniszter a TV Markíza Testre szabva című vitaműsorában kijelentette, hogy szlovák részről semmi sem fog változni a cseh partnerekkel kapcsolatban, és a közös programokon alapuló együttműködés folytatódik.

Nagy mellénnyel
Richard Raši - Tomáš Valášek
Fotó: TASR/ma7

Vitapartnere az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) elnökhelyettese, Tomáš Valášek úgy reagált, hogy a kormányközi konzultációk cseh fél általi felfüggesztése a szlovák kormány intézkedéseinek következménye.

Az embereknek azt a benyomásuk támadhat, hogy ez a cseh kormány beavatkozása a szlovákiai elnökválasztási kampányba egy jelölt - Ivan Korčok - javára"

- mondta Raši.

Emlékeztetett Petr Fiala cseh miniszterelnök és Michal Šimečka PS-vezér minapi találkozójára is.

Valášek erre úgy reagált, hogy a találkozót már régóta tervezték, és Raši állításait összeesküvés-elméletnek tartja.

A miniszter nem tartja problémának, hogy Szlovákiát nem hívták meg a külügy- és védelmi miniszterek telekonferenciájára, amely - szavai szerint - Ukrajna felfegyverzésével foglalkozott.

Valášek szerint a 27 uniós tagállamból 24-et hívtak meg a konferenciára.

Közös lőszerbeszerzésekről állapodtak meg Ukrajna számára, az Ukrajnának nyújtott segítségről az aknamentesítésben vagy a kibervédelemben"

- tette hozzá.

Az ellenzéki  honatya a műsorban bírálta Juraj Blanár (Smer-SD) szlovák és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját a törökországi konferencián.

Ilyen találkozókra minden oldalon szükség lesz a béke érdekében"

- reagált Raši.

A miniszter a műsorban megerősítette, hogy Szlovákia eddig nem kapta meg a helyreállítási terv negyedik részletének a kiértékelését és jóváhagyását.

Ha ezt közlik, feltételezem, hogy az értékelés folytatódik, és a kifizetés folytatódik"

- biztosította. Az euróalapok esetében, mint mondta, csak informális kommunikációról van szó az Európai Bizottsággal.

Valášek azt állítja, hogy a kormány kész volt veszélyeztetni az uniós pénzeket, cserébe az emberek büntetlenségéért, a Btk. módosítása formájában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.