2023. augusztus 12., 10:52

Politológus: Nem lehet visszaélni a rendkívüli helyzettel

Ha már okafogyottá vált a rendkívüli helyzet kihirdetése, akkor ezt a rendelkezést meg kell szüntetni.

Kormánykritika
Juraj Hrabko
Fotó: TASR

Ezt Juraj Hrabko politikai elemző mondta a TASR TV műsorában.

A publicista Ódor Lajos kormányfő szavaira reagált, aki szerint van akarat a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet visszavonására, de nem úgy, hogy az ártson a segítségre szoruló embereknek. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy bizonyos intézkedések és a törlesztések átütemezése is kötődik ehhez.

Hrabko erre reagálva kifejtette, hogy a kormány tartós szociális intézkedéseket is bevezethet, például törvénymódosítással.

Nem élhetnek vissza a rendkívüli helyzettel, elvégre nem azért vezették be azt, hogy ezeknek az embereknek szükségük van a törlesztések átütemezésére"

- fogalmazott.

A kabinet két hét múlva vitatja meg a gyermekorvosok helyzetének stabilizálásával kapcsolatos intézkedéseket. Erről gyorsított parlamenti eljárás keretében kíván dönteni. Az elemző úgy látja, hogy a gyermekorvosi ügyeletek kérdése nem annyira sürgető, hogy gyorsított eljárásban kellene róla dönteni a parlament rendkívüli ülésén.

A jelenlegi parlament legitimitása már nagyon gyenge. Az embereket érintő alapvető ügyekről már nem kellene döntenie, mert megeshet, hogy az újonnan felálló parlament a választások után megszünteti"

- véli Hrabko.

Amennyiben mégis rendkívüli ülésre kerülne sor a törvényhozásban, azt széleskörű politikai eszmecserének kellene megelőznie és olyan megoldást kellene találni, amely a választásokat követően is fenntartható lesz.

A kormány döntése értelmében Pozsony jelenlegi "éjszakai polgármestere", Martin Královič lesz az új belügyminisztériumi államtitkár. Az ő kinevezése tehermentesítené a belügyminiszteri posztot is betöltő Ódort. Hrabko szerint az államtitkár élvezi a kormányfő bizalmát.

Az ő hatásköre annak eldöntése, rendelkezik-e kellő tapasztalattal a tisztség betöltéséhez. Ha nem válna be, a kormány bármikor visszahívhatja.

A publicista kitért a levélben szavazni kívánok viszonylag nagy számára is. Rokonszenves volna - jegyezte meg - ha ez a közel 73 ezer bejelentkezett a szeptemberi választásokon való magas részvételi arányt is tükrözné. Úgy látja azonban, hogy ez az érdeklődés nem a nagy szavazási kedvet jelzi, inkább arról van szó, hogy egyszerűbbé vált a regisztráció.

A levélszavazás azt a veszélyt is magával hozza, hogy sérülhet a voksolás titkossága, De ezt a törvény lehetővé teszi. Amennyiben a külföldön szavazni kívánók a kirendeltségeken adnák le a szavazatukat, a titkosság biztosított lenne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.