2023. augusztus 5., 16:12

Politológus: a szeptemberi választásokon sok szavazat elveszhet

A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa, Juraj Marušiak politológus szerint a szeptember végi választásokon nagyon sok leadott szavazat elveszhet.

Figyelmeztetés
Juraj Marušiak
Fotó: TASR

Ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy a felmérések szerint túl sok párt támogatottsága ingadozik az ötszázalékos belépési küszöb környékén.

Az a körülmény, hogy ilyen sok politikai tömörülés található ebben a sávban, a jobboldal felaprózottságának a következménye - véli a szakember.

Emlékeztetett rá, hogy a parlamentbe be nem jutó pártokra leadott szavazatok elvesznek, illetve ezeket a sikeres pártok osztják el egymás között, ezáltal erősebb lesz a helyzetük a törvényhozásban a tényleges erejükhöz képest.

Ehhez hasonló helyzet alakult ki az 1992-es választások során, amikor a leadott szavazatok több mint 20 százaléka nem ért célba és ez a HZDS helyzetét jelentősen megerősítette, miután 74 képviselői helyet szerzett (a 150 fős törvényhozásban), miközben a mozgalomra csak a választók 37,26 százaléka voksolt.

Hogy ez ne ismétlődjön meg, Marušiak úgy látja, hogy a politikusoknak reálisan meg kellene fontolniuk, hogy milyen eséllyel induljanak a voksokért.

Elsősorban azoknak a pártvezéreknek kellene ezen eltűnődniük, akik a múltban fontos szerepet játszottak, de közben esélyeik nyilvánvalóan minimálisra zsugorodtak, és ez különösen azokra a pártokra igaz, amelyeket korábbi miniszterelnökök vezetnek.

Ezesetben nemcsak a választói szavazatok megoszlásáról van szó, hanem egy olyan kudarcról is, amely beárnyékolhatja vagy végleg a sutba dobhatja azokat az eszméket, amelyeket ezek a pártok és politikusaik képviselnek.

Emlékeztett rá, hogy korábban a személyes ellentétek és a túlzott ambíciók a lengyel belpolitikát is jellemezték, de miután a választási kudarc miatt sok ambíciózus politikus parkoló pályára került vagy végleg kikopott a politikából, ez észszerűbb viselkedésre ösztönözte a politikusokat.

Marušiak szerint a választóknak is meg kellene fontolniuk kire adják a szavazatukat. 

A megbízható közvéleménykutatók felméréseit kellene figyelniük, mivel főleg az ismeretlen ügynökségek ezeket a felméréseket a választási kampány sajátos formájának tekintik"

- vélekedett a politológus, aki ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy még a legmegbízhatóbbnak látszó felmérések alapján sem lehet tévedhetetlenül megjósolni a választások kimenetelét.

Ezek legfeljebb a pillanatnyi választói hangulatot tükrözik, amely a felmérés után esetleg lényegesen megváltozhat. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.