2023. december 1., 12:15

Pellegriniben bíznak a legtöbben

Az AKO  ügynökség a TV Joj kereskedelmi csatorna megbízásából november 7. és november 14. között egy 1000 fős mintán végzett közvéleménykutatást arról, hogy az emberek hogyan vélekednek a közjogi méltóságokról és a kormány minisztereiről.

Hlas-SD
Peter Pellegrini - Tomáš Drucker - Erik Tomáš
Fotó: TASR/ma7

A felmérésben értelemszerűen csakis kormánypárti politikusokkal kapcsolatos adatok szerepelnek, az ellenzéki politikusokról nem kaptunk képet.

A megkérdezettek 55 százaléka teljesen megbízhatónak tartja Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnököt, 39 százalékuk ugyanakkor inkább bizalmatlan vele szemben.

A második helyen Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter végzett 45 százalékkal, miközben 31 százalék nem bízik benne.

A "ranglétra"  harmadik helyére Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi minisztert sorolták, akiről a válaszadók 41 százaléka pozitívan vélekedett, elutasítottsága 36 százalék.

Robert Fico  (Smer-SD) kormányfő támogatottsága 40 százalék, viszont a megkérdezettek több mint fele, 54 százalékuk nem szíveli őt.

A felmérés alapján általában a Hlas-SD által jelölt kormánytagok iránt nagyobb a bizalom, mint a másik két koalíciós párt által jelölt személyek esetében.

Például Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter vezeti a szebbik nem képviselőinek listáját 38 százaléknyi igennel és 22 százaléknyi nemmel. Őt követi Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter 37 százalék támogatottsággal, viszont az elutasítottsága 40 százalék.

Csak ezt követően jelenik meg a nem Hlas-SD-hez köthető politikus Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter személyében, akiről a megkérdezettek 33 százaléka gondolja, hogy megbízható, viszont 38 százalékuk az ellenkezőjét állítja.

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi minisztert is 33 százalék tartja megbízhatónak, viszont elutasítottsága a legmagasabb: 60 százalék.

A 33 százalékos támogatottság egyfajta mágikus szám, mivel Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminisztert, Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminisztert is ennyien tartják megbízhatónak (ez utóbbi esetében az elutasítottsága is ugyannyi).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.