2024. március 3., 16:13

Pellegrini: Szlovákia nem küld katonákat Ukrajnába

Peter Pellegrini házelnök és Milan Majerský, a KDH elnöke az RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi politikai vitaműsorában kijelentették, hogy tiszteletben tartják az Alkotmánybíróságnak a büntető törvénykönyv felfüggesztésével kapcsolatos döntését.

Peter Pellegrini és Milan Majerský
Peter Pellegrini és Milan Majerský
Fotó: reprofotó/TASR-Ma7

„Nem fogom támadni az Alkotmánybíróság döntését, tiszteletben tartom azt, de nagyon figyelmesen követni fogom a szakértők véleményét, hogy miként indokolják” – jelentette ki Pellegrini. Leszögezte: nem örülne, ha az Alkotmánybíróságot azzal kellene meggyanúsítani, hogy valaki javára döntött, mint mondta, egyelőre azonban nincs tudomása erről.

Majerský szerint meg kell várni a bíróság jogerős ítéletét.

Meglátjuk, mi lesz ezután, mely konkrét kódexeket és paragrafusokat miként kell módosítani”

– jegyezte meg. Rámutatott: Szlovákia alkotmányos válsággal néz szembe. Szerinte erre akkor kerülne sor, ha egyesek tiszteletben tartanák az Alkotmánybíróság döntését, míg mások nem. A KDH elnöke számára nem lesz meglepetés, ha valamelyik politikai párt javaslatot nyújt be Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter felmentésére.

A vitapartnerek a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) új vezetőjének megválasztását is szóba hozták.

Majerský szerint Pavol Gašpar nem alkalmas erre a posztra. A SIS hírnevét szerinte csak egy rendkívül szakképzett igazgató hozhatja helyre. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a SIS nem jut majd információkhoz, mert a hírneve megtépázott. Pellegrini azonban nem aggódik emiatt. Kijelentették azt is, mindketten békét akarnak a szlovák határtól keletre.

Pellegrini emlékeztetett arra, hogy Szlovákia nem küld katonáit Ukrajnába.

A házelnök úgy véli, a szlovák állampolgárok többsége teljes mértékben azonosul ezzel a döntéssel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.