2022. október 4., 16:13

Pellegrini szerint Tarabán és Kuffáékon múlt Matovič leváltása

Három képviselőn múlt Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltása, Tomáš Tarabán, valamint Štefan és Filip Kuffán (mindhárman függetlenek) – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Aki ma nem szavazott Matovič leváltására, az ennek a csonka kormánynak a hatalmon maradását támogatta. Garantálta neki, hogy kulcskérdésekben úgy-ahogy meglesz a többsége

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Pellegrini.

Az egyetlen reális megoldásnak az előrehozott választást tartja, és mivel ez népszavazással már nem lesz elérhető, az alkotmány módosítását szorgalmazza.

Azt mondta, kíváncsi arra, hogyan szavaznak az SaS képviselői a Sme rodina ezzel kapcsolatos tervezetére második olvasatban.

Pellegrini bejelentette, hogy a Hlas-SD mind a 11 képviselője támogatni fogja a javaslatot, és készek tárgyalni az előrehozott választás kihirdetéséről is, ám amíg nem csatlakozik ehhez a Sme rodina, addig ez nem lehetséges, mert az egész ellenzéknek az SaS-szel együtt sincs 90 szavazata.

Taraba újságíróknak kijelentette,

nem akart jelen lenni a szavazáson, mert az szerinte az SaS kormányba való lehetséges visszatéréséről is szólt.

Ha csakis Igor Matovič személye lesz a tét, és nem Sulík visszatérése a hatalomba, akkor más lesz a helyzet

– jelentette ki Taraba.

Matovič menesztésére 73 képviselő szavazott a jelenevő 124-ből, a leváltáshoz 76 szavazatra lett volna szükség.

A leváltás ellen szavaztak az OĽANO képviselői, de a párt 10 képviselője nem vett részt a szavazáson. Matovič leváltására szavaztak a Smer-SD és az SaS képviselői is, Martin Klus (SaS) kivételével, aki nem volt jelen.

A Sme rodina képviselői a leváltás ellen szavaztak vagy tartózkodtak, illetve nem nyomták meg a jelenléti gombot.

A menesztés mellett szavaztak a Hlas-SD, a Republika és az ĽSNS képviselői is, továbbá Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független). Nem vett részt a szavazáson Štefan Kuffa, Filip Kuffa, Tomáš Taraba, valamint Katarína Hatráková, továbbá a Za ľudí képviselői.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.