2023. október 18., 12:37

Pellegrini szerint október 25-én lehet a parlament alakuló ülése

Október 25-én kerülhet sor a parlament alakuló ülésére – jelentette ki szerdán Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. Hozzátette, az ülés dátumát Zuzana Čaputová államfő hirdeti ki.

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Az alakuló ülésen először megválasztják az új házelnököt és a parlament alelnökeit, majd az ülést megszakítják. Ezt követően veszik át kinevezésüket az új kormány miniszterei az elnöki palotában, a parlamenti ülés pedig azzal folytatódik, hogy a miniszteri posztokra távozó megválasztott képviselők helyét pótképviselők foglalják el, majd a bizottsági elnököket választják meg. Az alakuló ülés előtti napon a megválasztók képviselők kipróbálják az új szavazóberendezést, amelyet a nyáron szereltek fel a parlamentben.

Pellegrini elmondta, a parlamenti iroda munkatársait egyelőre nem cserélik le, mert számos projektet be kell fejezni, és elkészíteni a törvényhozás költségvetési tervezetét.

 

A parlamenti bizottságok közül 12 élére kerül kormánypárti képviselő, 7 bizottságban ellenzéki politikus elnökölhet.

Ez utóbbiak főleg ellenőrző bizottságok, például a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ), a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) és a Katonai Hírszerzés tevékenységét ellenőrző bizottságok. Emellett ellenzéki politikus vezetheti a parlament emberi jogi és nemzeti kisebbségi bizottságát, valamint az államigazgatási és régiófejlesztési bizottságot.

A többi bizottságon arányosan osztoznak a kormánypártok

– magyarázta Pellegrini.

Azt is leszögezte, a kormánypártok elfogadják az ellenzék jelöltjeit az alelnöki posztra és a bizottságok élére. Ha az ellenzék Michal Šimečkát, a Progresívne Slovensko elnökét jelöli a parlament alelnöki posztjára, akkor Pellegrini szerint ezt megszavazza a parlament. A másik három alelnököt a kormánypártok jelölik.

A kormánypártok és az ellenzék abban is megállapodott, hogy 12-ről 14-re emelik a szociális ügyi bizottság, az oktatásügyi bizottság és az emberi jogi bizottság tagjainak számát, ez az ellenzék kérése volt. Ezekben a bizottságokban 8 kormánypárti és 6 ellenzéki képviselő lesz.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.